Bloemetjes, bijtjes, seks, Prosecco en stewardessen, op de vooravond van de laatste Koninginnedag hangt er van alles in de lucht.
Het lijkt wel of de lente dit jaar zo lang op zich heeft laten wachten om op één dag los te barsten. Vandaag is die dag, al zou je dat als je naar buiten kijkt misschien niet zeggen. De lente is het seizoen van de eerste warme parkdagen, fietsen zonder jas, de grote schoonmaak, bloesem, fruit, eitjes, ijsjes, rokjesdag, een nieuwe zonnebril kopen, flirten op het terras. Het is een hoogst romantisch seizoen en vandaag hangt die (seksuele) spanning in de lucht.
Vandaag is de ultieme lentedag omdat het Bea’s laatste werkdag is, en de lente is hét seizoen om opnieuw te beginnen. Een lentefris koningspaar in springerig oranje, dat is op zichzelf al een feestje waard. Wij doen wel alsof het koningshuis een puur ceremoniële rol vervult en Koninginnedag alleen een excuus is om oude troep te verkopen en goed lam te worden, maar (zo bleek de afgelopen weken) diep in ons hart hechten we veel waarde aan onze oranjes. Om drama groter dan een waxinelichthouder of een Suzuki Swift te voorkomen is het luchtruim boven Amsterdam de komende dagen gesloten voor burgerluchtverkeer.
Waarom spreekt seks in de lucht zo tot de verbeelding?
Vandaag kan ik dus eigenlijk Koninginnenacht vieren met mijn langbenige stewardessenzusje. Want met de vliegtuigen blijft natuurlijk ook het personeel aan de grond. Nog nooit waren zoveel stewardessen vrij op 30 april, nog nooit zwermden zoveel gevleugelde serveersters over de vrijmarkten. Ongetwijfeld draagt dat bij aan de zwoele spanning die vandaag in de lucht hangt. Mijn zusje heeft altijd sterke verhalen over flirtende passagiers en intimiteiten in de cockpit en telkens vraag ik me af waar die aantrekkingskracht vandaan komt. Waarom spreekt seks in de lucht zo tot de verbeelding? Is het de luchtdruk, of zijn het de mooie meisjes in uniform? Is het de afgesloten ruimte, of het idee dat je 10 kilometer boven het aardoppervlak zweeft?
Koninklijk copuleren
Vandaag is het luchtruim dicht, toch wordt hoog boven ons de liefde bedreven. En wel op koninklijk niveau. Terwijl Beatrix zich klaarmaakt om troonsafstand te doen, verlaten jonge bijenkoninginnen de kast om te paren. Wanneer deze ‘prinsessen’ hun bruidsvlucht maken zijn ze pas een paar dagen oud. Dit is de eerste (en mogelijk laatste) keer dat ze de kast verlaten. Toch vindt elke jonge deerne zonder moeite een darrenverzamelplaats. Hoog boven de bomen (10 tot 40 meter) komen de meest aantrekkelijke mannen uit andere bijenkolonies samen. Zodra de maagdelijke prinses opduikt zwermen de darren om haar heen. Er ontstaat een darrenkogel of darrenkomeet, maar de prooi in kwestie laat zich niet zomaar pakken. Ze vliegt steeds hoger. Alleen de sterkste, snelste darren kunnen haar bijhouden. Hoog in de lucht, soms op wel zestig meter, vindt een ware orgie plaats.
Darren hebben maar één doel, namelijk: seks met de koningin van een ander volk. Op die manier zorgen ze ervoor dat het DNA van hun eigen volk verspreid wordt. In de documentaire More Than Honey (sowieso de moeite waard om te kijken, en nú in de bioscoop) zie je deze spectaculaire seks in de lucht van dichtbij. De mannetjesbij vliegt achter de koningin en paart met haar. Na enkele seconden komt hij klaar. Daarbij scheurt een deel van zijn achterlijf open en stort hij neer. De koningin vliegt verder en laat zo een spoor van dode mannen achter. Als ze genoeg sperma heeft verzameld (tijdens haar bruidsvlucht kan ze tot wel 80 miljoen zaadcellen ontvangen van zo’n 10 tot 20 verschillende mannen) keert ze terug naar haar volk. Tenzij ze gaat zwermen, zal de koningin de rest van haar leven doorbrengen in de kast. Zij is legbatterij voor volk en vaderland en kan dagelijks wel 2000 eitjes leggen, het dubbele van haar lichaamsgewicht.
De koningin (met witte stip) is terug bij haar hofhouding in haar kast.
Verboden voor bijen?
Vandaag is het luchtruim ook gesloten voor lichte onbemande voertuigen als modelvliegtuigjes en drones. Daarbij doelt Wilma Mansveld, Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, niet op de hitsige mannetjesbijen die in het Engels drones genoemd worden. Toch wordt er juist vandaag (maandag 29 april 2013) op hoog politiek niveau over de bijen beslist. De Europese Commissie stemt namelijk over het voorstel om het gebruik van neonicotinoïdehoudende gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw te verbieden. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat deze pesticiden de hersenen van bijen aantasten. Zoals ik al eerder schreef, lobbyen de leveranciers van deze ‘gewasbeschermingsproducten’ om een Europees verbod te voorkomen. Ik vraag me af of bedrijven als Bayer en Syngenta zich realiseren dat ze hiermee ook de jaarlijkse bijenorgies in gevaar brengen.
Een sexy meisje met een kroontje wijst je de weg.
Vandaag hangt de oranjekoorts in de lucht. De gemeente Amsterdam heeft de 'verleidingsborden’ maar alvast geplaatst. Op enorme billboards staat een sexy meisje met een kroontje. Ze wijst de weg, Koningsvaart rechtsaf, en geeft je een vette knipoog. Het feest van morgen hangt in de lucht. Supermarkten kunnen de vraag amper aan, zelfs het gekoelde bier is niet meer koud. Alle kassa’s zijn open en de Koningswupjes worden zonder pardon in je tas geschoven.
Vandaag is de laatste werkdag voor de Koningin. Morgen is Beatrix eindelijk vrij. Zij hoeft haar gezicht niet in plooi te houden voor het Koningslied, ze hoeft niet mee op die boottocht over het IJ. Nee, de kleine prinsesjes zullen haar uitzwaaien, en wat zal ze van de stilte genieten wanneer de laatste politiehelikopter wegvliegt. Ze zal provisorische bootjes horen ronken in de grachten, houten vlonders met oranje tapijten, speakers, vlaggen, toeters, koelboxen. In elke sloep dansen twee stewardessen, terwijl ze nippen van hun champagne. Hoog boven hen wordt een kersverse koningin genomen door een drone.
--
Dit artikel verschijnt vandaag ook, in een iets gewijzigde vorm, op OneWorld.