Asset 14

I, Tonya

Biechtweekfilmtrialoog: I, Tonya

De biopic over kunstschaatser en cultfiguur Tonya Harding I, Tonya werd midden in de Biechtweek gezien door Hard//hoofdredacteur Sarah van Binsbergen, eindredacteur Lotte Akkerman en redacteur Julius Koetsier. Alle ingrediënten voor een goede biecht waren aanwezig: slachtoffers, daders, geweld, rednecks, eerherstel en smakeloze schaatspakjes (of is dat een pleonasme?). En toch kwamen onze redacteuren nooit helemaal achter de gehoopte 'waarheid'.

Julius: Wat wisten jullie van Tonya Harding voor het zien van de film?

Sarah: Helemaal niets, eerlijk gezegd. Maar ik ben dan ook absoluut geen sportkijker.

Lotte: Ik wist pas bij de aftiteling dat ze echt bestond.... Maar ze is dus schijnbaar een cultfiguur. Ook te kennen voor de niet-sportkijker.

Julius: Ik vind het wel grappig dat je pas bij de aftiteling doorhad dat ze echt bestaat. Wat dacht je dan bij al die talking heads? Ik wist overigens alleen dat de knieschijven van haar rivale kapotgeslagen zijn. Verder niets.

Lotte: Nou, noem mij naïef. Maar ik vond die talking heads zo overdreven en vreemd, dat ik eerder dacht ‘dit is een grap’, dan ‘dit is heel echt’. Toen ik bij de aftiteling die echte beelden viel ik bijna van mijn stoel.

Sarah: Op zich is dat ook wel een vorm die vaker toegepast wordt, toch? Het was heel duidelijk een stilistische keuze.

Julius: In vrijwel alle biopics van de laatste jaren zie je op z'n minst foto's van de echte mensen.

Sarah: Bizar hoe erg die op de waarheid leken. Je denkt dat die karakters echt over de top zijn, maar nee.

Julius: Dat heb je meestal als de personages heel raar zijn, zoals ook in The Disaster Artist. Dan moeten die beelden bewijzen dat ze echt niet overdreven hebben.

'Is het komisch of intens tragisch? Is Tonya slachtoffer of dader? Gaat het over huiselijk geweld, klasse, of is het vooral een lekkere film over maffe karikaturen?'

Sarah: Ik vond het wel vervreemdend om een biopic te kijken van iemand waar je niets van weet. Maakte het waargebeurde uit voor jullie, voor hoe je (danwel met terugwerkende kracht) naar de film keek?

Julius: Ik had me, als het niet waargebeurd was, heel erg afgevraagd waarom bepaalde dingen in het verhaal zaten. Allemaal vervelende bij-personages bijvoorbeeld. Op een gegeven moment zegt ze: 'en dan nu waar jullie voor komen: het incident.' En toen dacht ik, ja, precies. Dat incident is toch interessant genoeg voor een film, waarom moest ik die hele jeugd zien?

Lotte: Nou, het maakt het voor mij iets minder grappig en iets meer treurig. En ik word dan ook meteen nieuwsgierig naar de totstandkoming van zo’n film.

Sarah: De film leek niet echt te kunnen kiezen. Is het komisch of intens tragisch? Is Tonya slachtoffer of dader? Gaat het over huiselijk geweld, klasse, of is het vooral een lekkere film over maffe karikaturen? Niet dat het eenduidig het één of het ander moet zijn, maar dit schoot wel heel erg alle kanten op.

Julius: Precies. Soms een quirky stijlkeuze, zoals het breken van de vierde muur. Maar niet consequent.

Lotte: Welke van de vele dingen die aan bod kwamen, hadden jullie graag meer uitgelicht willen zien? Aangezien we het erover eens zijn dat de film niet kon kiezen?

Julius: Moeilijk te zeggen. In principe kun je overal een goede film over maken. Al ging het alleen maar over schaatstechniek. Als het goed gemaakt is wil ik het zien.

Sarah: Ik had vooral meer onder Tonya's huid willen kruipen. Het gegeven van een 'redneck' meisje dat door haar moeder geforceerd wordt om de meest truttige sport ever te gaan doen en daar dan ongelooflijk goed in wordt, ik had wel meer willen zien wie daar dan onder zit. Heb niet het gevoel dat ik nu meer van haar weet, eigenlijk, behalve de dingen die je ook op Wikipedia kunt lezen.

Julius: Ik ook niet. Wat niet aan Margot Robbie ligt.

Sarah: Wat was zij fijn om naar te kijken. Die grijns van haar.

Lotte: En hoe ze die op het einde echt op haar gezicht moet plakken, zo pijnlijk.

Julius: Zelfs als haar gezicht digitaal op een schaatser geplakt was.

Sarah: Ergens las ik dat dat niet overal even goed ging, maar ik heb het niet gezien.

Julius: Oh, ik wel. Best creepy vond ik het. Wat me ook stoorde, dat zie je ook vaker in biopics, dat ze het personage over verschillende leeftijden speelt.

Lotte: Ja, dat is een lastige. Die beugel maakte haar nog geen vijftien.

Sarah: Toch ben ik daar wel een voorstander van. Ik vind het altijd heel irritant als ik net aan een combinatie van acteur plus personage gewend ben, en dan is het ineens iemand anders.

Lotte: Ik ben altijd wel toegeeflijk naar vreemde leeftijden in films, want ik kan de originele leeftijden van de acteurs nooit zo goed loslaten.

Julius: Ik ken de leeftijden van acteurs meestal niet. In mijn hoofd zijn ze bijna allemaal ouder dan ik. Hoewel ik wel weet dat dat inmiddels niet meer zo is.

Sarah: Dat had ik ook altijd met muzikanten, maar dan heb je ineens een leeftijd waarop dat niet meer zo is.. best angstaanjagend. Lotte ik ben trouwens wel benieuwd, jij stelde deze film voor in het kader van de Biechtweek... Waarom?

'Alle omstandigheden voor een goede biecht waren aanwezig'

Lotte: Nou, de biecht was een belangrijk onderdeel van de film, naar mijn idee, vooral qua vorm met die talking heads. Qua inhoud had ik niet het idee dat de talking heads heel eerlijk waren in hun biecht. Het is misschien een parodie op de biecht. Alle omstandigheden voor een goede biecht waren aanwezig en juist, maar toch bleef iedereen heel veel rekening houden met hoe ze aan het andere einde eruit zouden komen.

Julius: Dat vond ik dan wel weer mooi.

Sarah: Tonya is in plaats van aan het biechten eigenlijk de hele tijd aan het herhalen dat ze nergens schuld aan heeft, niet alleen wat betreft the incident maar ook wat haar carrière betreft.

Julius: Soms kenden ze zelf de waarheid niet eens. Zoals Tonya’s moeder. Ik bedoel: die zit vooral tegen zichzelf te liegen.

Sarah: Maar wij weten ook eigenlijk geen zier meer van de waarheid. Wat wist Tonya nou precies wel en niet van het incident? Ze heeft uiteindelijk bekend er wel bij betrokken te zijn dacht ik?

Lotte: Vind je dat vervelend als kijker?

Sarah: Een beetje, misschien. Niet dat ik verwacht had 'de waarheid' te zien in een film. Maar misschien wel een interpretatie van de waarheid. Die mij prikkelt om me af te vragen in hoeverre ik het daarmee eens ben.

Julius: Nou ja, die gaf de film toch? Het was een soort eerherstel voor Tonya. De film staat aan haar kant. Ze werd ook echt gehaat toen, ik geloof tot op de dag van vandaag. Ik denk dat 'trial by media' toen veel erger was. Eenzijdiger en eenvoudiger. Ik dacht in elk geval tot recent dat Tonya Harding echt verantwoordelijk was voor die hele misdaad. Had geen idee dat het zo gecompliceerd was. Ik herinner me ook nog de vernietiging van Monica Lewinsky. Dat zou nu niet meer zo gaan, dat verhaal. Ik denk ook dat we media-geletterder zijn geworden. Misschien daardoor ook kritischer.

Sarah: En ja, de film was inderdaad wel team Tonya, dat is waar... Maar die twee gasten werden ook wel weer als zulke totale idioten afgeschilderd dat dat ook niet echt voor haar pleit… En ook niet heel geloofwaardig is.

Lotte: Ze krijgt ook wel de gunfactor omdat ze slachtoffer is van zoveel geweld (letterlijk) en omdat die hele schaatswereld zo uptight is.

'Kunstschaatsen is wel erg mooi om naar te kijken, trouwens. Dat was mijn voornaamste conclusie.'

Julius: Kunstschaatsen is wel erg mooi om naar te kijken, trouwens. Dat was mijn voornaamste conclusie. Ik kan er echt niet bij hoe die mensen dat dóen.

Lotte: Zo moeilijk. En dat je dan je hele ritje hebt geschaatst en dat je dan geen punten krijgt omdat je pakje niet goed was, of je muziekje.

Julius: Wat dat betreft leefde ik ook wel met Tonya mee. Zo frustrerend dat die juryleden nergens voor open staan.

Lotte: Ik heb trouwens vandaag een filmpje gezien over dat het dit jaar bij de Olympische Spelen voor het eerst is toegestaan bij alle categorieën kunstschaatsen om muziek te kiezen met teksten erin. Mooi te laat voor Tonya.

Julius: Dan ga ik misschien toch maar meedoen. Als Nederlanders nou heel goed waren in kunstschaatsen... Waarom is dat eigenlijk niet?

Sarah: Hmm, te nuchter? Geen idee.

Sarah: Nederlanders willen liever een doel hebben. Elf steden afschaatsen. Dat gedraai is niet effectief en doelgericht genoeg.

Julius: Nou, ik zie anders genoeg Nederlanders die gewoon het ijs op rennen zodra het kan en helemaal nergens heen gaan.

Sarah: Nog even terug naar de film. Ik was misschien wat kritisch, eerder, maar heb me toch wel vermaakt in de bioscoop. Prima tijdverdrijf, niet meer en niet minder. En wel vooral om de kunstschaatsscènes inderdaad, en de grijns van Margot Robbie.

Julius: Ik heb me eigenlijk nauwelijks vermaakt. Alleen bij de kunstschaatsscènes. En daar had je nog dat enge digitale gezicht. Verder vond ik het een irritante film.

Lotte: Ik genoot eigenlijk vooral als Allison Janney (die de moeder van Tonya speelt) in beeld was. Maar alleen die stukjes waarin die vogel de hele tijd aan haar oor knabbelde. Ik zou trouwens bijna nog een keer gaan om te kijken of ik dat digitale gezicht kan spotten. Maar dan zou ik echt alleen daarvoor gaan.

Sarah: Het is zeker geen film om twee keer te kijken.

Lotte: Durven jullie een uitspraak te doen over de Oscars? Beste actrice, beste actrice bijrol, beste montage?

Julius: Ik denk niet dat Robbie beste actrice gaat winnen.

Julius: Als het moest zou ik mijn geld inzetten op Frances McDormand voor beste bijrol, ook een goede rol in een tamelijke irritante film. (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri -red.)

Lotte: Die vond ik ook irritant! En ook heel erg allemaal sociale problematiek aanhalen, maar er niks mee doen. En dat je aan het lachen wordt gemaakt over allemaal dingen die eigenlijk heel naar zijn.

Sarah: En dan de 'flawed female' als hoofdpersonage.

Lotte: Bah, wat een vervelende parallellen allemaal.

Sarah: Conclusie?

'Vermakelijk, maar Olympisch kunstrijden kijken is misschien leuker.'

Lotte: Vermakelijk, maar Olympisch kunstrijden kijken is misschien leuker. Zeker nu de muziekregels veranderd zijn en de schaatsers dus ook een beetje kunnen playbacken.

Julius: Ja, dat. Maar dan zonder ‘vermakelijk’.

Lotte: Maar Julius, vergeet niet hoe blij je was met Margot Robbie!

Julius: Ik was niet blij met haar, ik vond haar gewoon erg goed. Je wil mij als Margot Robbie-fan zien. Maar nee.

Lotte: Oké, oké. Jij wil niet overkomen als een Margot Robbie-fan.

Julius: Ik bén geen Margot Robbie-fan! Ik wil niet overkomen als iets wat ik niet ben. Dan zou ik een leugen leven.

Lotte: En als we iets geleerd hebben van Tonya, dan is het dat dat geen leven is.

Julius: Precies.

Lotte: En kijk Olympisch kunstschaatsen! Of misschien moeten mensen gewoon op YouTube naar kunstschaatsfilmpjes kijken. Dat is eigenlijk wat ik iedereen het meest kan aanraden.

Sarah: Ja! En als de spelen voorbij zijn, gaat het hier allemaal lekker door.

I, Tonya is nu te zien met:

Mail

Redactie

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
Lees meer
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen