Anna laat haar aura lezen op de Paraview beurs in Rotterdam. "Ik heb een praktisch probleem, jij hebt een mentaal probleem."" /> Anna laat haar aura lezen op de Paraview beurs in Rotterdam. "Ik heb een praktisch probleem, jij hebt een mentaal probleem."" />
Asset 14

Anna bezoekt Paraview

In deze nieuwe reeks ‘Anna bezoekt…’ neemt Anna van Leeuwen gewapend met haar fototoestel een kijkje bij clubs, buurthuizen, verenigingen, stichtingen en in andere semi-openbare gelegenheden: van modeshow tot séance, van kerkdienst tot huishoudbeurs. Tips voor deze rubriek? Mail naar anna@hardhoofd.com. Deze keer bezoekt Anna Paraview: “al 16 jaar de bekendste paranormaal beurs van Nederland”. (Vanavond treedt Anna op in het Amsterdamse theater Perdu bij een programma rond het thema 'De Club: goed georganiseerde waan?', met o.a. Marjolijn Februari en Atte Jongstra. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met deBuren, begint om 20.30 en toegang kost € 5,-.)

De website van Paraview is wit met licht- en donkerpaars. Er klinkt een muziekje met stromend (golvend?) water en wat getokkel waarvan ik in slaap zou kunnen vallen, maar dat me online even aan het schrikken maakt.

De sfeer in de Ahoy is anders, minder sereen. De Paraview beurs vindt plaats op de eerste verdieping in twee ruimtes die veel weg hebben van een gang en een foyer. Het is er vol en druk. Bezoekers schuifelen van paragnost langs koffiediklezer naar aurahealer en iriscopist en werpen een blik op de prijzen en verdiensten.

Ter voorbereiding hebben de standhouders veel geprint en gelamineerd: vooral gele A4'tjes.

Niet alleen de behandelaars worden in korte kreten aangeprezen, ook de stoelen waarop cliënten kunnen plaatsvinden zijn alvast beschreven.

Bijna al deze mensen achter hun tafeltjes blijken 'bekend van tv'. Tegenover hen neemt men soms groepsgewijs plaats en regelmatig worden er, naast briefjes van vijf en tien euro, mobieltjes uitgewisseld. Ik vang het woord "oma" op en begrijp dan pas wat hier gebeurt: een foto van een overledene functioneert ook op het beeldscherm.

Flarden van gesprekken waaien mijn oren in. Vooral de behandelaars zijn veel aan het woord. "Je moet het gaan doen, en niet zo van ja maar...", "Blijf in je kracht, daar maakt hij zich heel veel zorgen om", "Alleen het huis een beetje zuiveren met lavendelolie", adviseren zij. Sommigen zijn heel zeker van zichzelf, anderen laten ook wat twijfel toe. Dan zeggen ze: "Daar kan het zeg maar ook aan liggen" of "Dat is moeilijk te zien voor mij".

Graag en vaak pakken cliënt en behandelaar elkaars handen beet en leunen ze een beetje naar voren, over het – meestal gebatikte – tafelkleed.

Ik hoor een jongen concluderen terwijl hij met zijn vriendin de roltrap opstapt naar buiten: "Ik heb een praktisch probleem, jij hebt een mentaal probleem."

Als ik informeer bij de stand van Tülay of zij koffiedik kan lezen voor mij, lacht Paul (zijn naam staat op zijn T-shirt): "Zij is dé publiekstrekker van de beurs. Ik heb alleen om halfzes nog één plekje." Ook Tülay is bekend van tv zie ik. Op haar A4-tje prijken Man Bijt Hond, Raymann is laat, Life and Cooking en De nieuwe Uri Geller. Ze biedt op deze beurs een consult voor 20 euro en voor 15 euro een kort consult zonder koffie. "Wil je een foto van haar maken?", biedt Paul me aan.

Ik maak een foto. Paul zet nog meer koffie.

Dan ben ik toch zelf aan de beurt, bijna. Mijn aura wordt gefotografeerd en geïnterpreteerd door Massimo.
Maar eerst is iemand anders. Zij doet haar ogen dicht.

Dan moet ik plaatsnemen op de plastic stoel met twee ijzeren handjes ernaast. Ik denk aan Abu Ghraib, aan elektrocutie en ga zitten. Zeven chakra's, zeven kleuren, is me net uitgelegd. Terwijl ik in de camera kijk zie ik rond de lens een paar gekleurde lampjes oplichten.

Even later zit ik tegenover Massimo. De Polaroidfoto is nog niet klaar en samen kijken we naar het onbestemde glimmende grijs. Hij draait de foto om en vraagt welke kleur ik zou willen zijn. Na wat getwijfel kom ik uit op 'geel', "Dat was iets met je ik toch, dat klinkt wel goed?" Massimo denkt ook dat ik geel zal zijn. "En ik weet ook waar je naar toe wilt", zegt hij. Hij laat een korte pauze vallen en verklaart: "Naar groen." "Wat is dat?" "Rust."

Hij draait de Polaroid om, we zien mijn gezicht in een gele wolk en Massimo begint in een rap tempo te vertellen. Ondertussen werpt hij af en toe een blik op de foto, maar bijna nooit op mij. Wel houdt hij zijn stand goed in de gaten. Middenin een zin "Wat je ziet hier onderaan is dat je kunt verwachten dat je rustpunt er wel..." roept hij ineens keihard "hé!" naar een jongetje dat op het punt staat met de auracamera te gaan spelen en gaat dan onverschrokken verder "je kunt verwachten dat je rustpunt er wel aan gaat komen, in de toekomst."

Soms laat hij me een stuk zin aanvullen, daar blijk ik niet zo goed in te zijn. Hij zegt: "De rechterkant, die is ook geel, dat betekent dat je te veel open staat naar mensen, behulpzaam, aardig, maar te open, dus je moet?" "Minder open zijn?" "Nee leren zeggen, dat is heel belangrijk," vervolgt hij zijn verhaal.

Op weg naar de uitgang – mijn aurafoto en Massimo's visitekaartje opgeborgen in mijn tas – maak ik een laatste zigzag langs de stands. Ergens wordt iemand magnetisch geheald, naast een pinautomaat. Aan een andere tafel vang ik op: "Zeg nee, geef je grenzen aan." Zonder conclusie stap ik de roltrap op.

Paraview vindt wekelijks plaats:
21 en 22 april in Den Haag: Grote Kerk
28 en 29 april in Tilburg: Stappegoor
Kijk op www.paraview.nl voor meer informatie.

Mail

Anna van Leeuwen is Hard//hoofd-redactielid, freelance kunstjournalist en schrijft korte verhalen. Ze zou graag een alpaca hebben voor op haar balkon. Alvast bedankt.

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen