Zoals je misschien wel gemerkt hebt is Hard//hoofd deze maand bezig met een donateurscampagne. Voor 8 maart hebben we 300 kunstverzamelaars nodig om ons tijdschrift levend te houden! Hieronder lees je enkele veelgestelde vragen over het hoe en waarom van deze actie. Ben je al overtuigd? Schrijf je hier dan gelijk in.
Hard//hoofd bestaat toch al heel lang, hoe hebben jullie het tot nu toe dan gerooid?
Hard//hoofd is opgericht in 2009 door een groep jonge en gedreven schrijvers, beeldmakers, grappenmakers en denkers die een jong, intelligent geluid in de media wilden laten horen. Het verdienmodel was, vanaf het begin, het enthousiasme en de loyaliteit van de vrijwilligers die het tijdschrift maakten en daar zelf in tijd, en soms ook financieel, in investeerden. In 2011 werd door de toenmalige redactie een crowdfundactie opgezet, waarmee de vaste lasten gedekt konden worden. Daarnaast hebben we over de jaren hier en daar een tijdelijke subsidie weten binnen te slepen. Onder andere het Letterenfonds, het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, Dutch Culture, de Van Bijleveltstichting en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek hebben ons over de jaren ondersteund, en daar zijn we ze uiteraard ontzettend dankbaar voor.
Waarom hebben jullie nu ineens meer geld nodig?
Het subsidielandschap is de afgelopen jaren sterk veranderd en ondersteuning wordt tegenwoordig bijna uitsluitend uitgereikt voor bijzondere projecten die we boven op onze normale activiteiten als tijdschrift ondernemen. . Sterker nog, vaak wordt gevraagd dat je als organisatie zelf ook financieel bijdraagt aan een project. Dat geld hebben we niet. En nu het spaarpotje van de crowdfundactie van jaren geleden ook binnenstebuiten is gekeerd, is ook onze laatste financiële basis weggevallen.
Hard//hoofd is toch een vrijwilligersorganisatie, waar wordt het geld dan aan besteed?
Het is waar dat zowel de redactie als de makers zich op vrijwillige basis voor ons inzetten, over de redenen daarvoor kun je hier meer lezen. Naast arbeid zijn er echter nog veel andere kosten; denk aan het huren van een kantoor waar de redactie kan werken en vergaderen, het in de lucht houden van de website en het kunnen laten aanpassen en updaten daarvan, abonnementen op Soundcloud, Vimeo, enzovoorts. Het zijn heel banale dingen om te noemen, maar ze kosten geld, en dat geld moet ergens vandaan komen.
Daarnaast, en dat is misschien wel het belangrijkste, moeten we een manier vinden om het vuur van onze vrijwilligers brandend te houden. Als Hard//hoofd makers geen financiële vergoeding kan bieden, moeten we in ieder geval zorgen dat we ze een mooi platform bieden waar ze trots op kunnen zijn. De plannen om dat platform verder te ontwikkelen liggen er in overvloed, zowel voor online (nieuwe functies op de website, podcasts, video) als offline (liveprogramma’s, masterclasses en talentontwikkelingsprogramma’s). Nu enkel nog het geld om ze mogelijk te maken.
Waarom donateurs en geen ander verdienmodel, zoals een betaalmuur?
We hebben de afgelopen jaren allerlei mogelijke verdienmodellen onderzocht en zijn ervan overtuigd dat dit de manier is om ervoor te zorgen dat Hard//hoofd gratis, advertentievrij en onafhankelijk kan blijven.
Hard//hoofd is altijd een gratis toegankelijk online platform geweest en dat moet zo blijven. De kracht van het tijdschrift schuilt erin dat lezers eindeloos kunnen grasduinen en verrast kunnen worden door wat ze aantreffen. We willen niet dat een betaalmuur dat plezier wegneemt en we willen graag toegankelijk blijven voor mensen die niet veel te besteden hebben. Na tien jaar ineens een muur bouwen om wat we altijd al gratis hebben aangeboden is een ondemocratische stap die bovendien het experimentele karakter van Hard//hoofd teniet zou doen.
We kiezen er daarom voor om een beroep te doen op trouwe lezers en nieuwe fans die een kleine bijdrage per maand wel kunnen missen, en die er zo voor zorgen dat het tijdschrift open en toegankelijk blijft voor iedereen. Zij kunnen nu Hard//hoofd steunen en ook nog eens kunstverzamelaar worden.
Waarom ‘kunstverzamelaars’ in plaats van ‘donateurs’?
Als donateur ontvang je een of twee keer per jaar een exclusieve, gesigneerde en genummerde print van een jonge, veelbelovende kunstenaar en zo bouw je aan een spannende kunstcollectie. Wij zoeken de makers voor je uit. Makers die met hun werk een verhaal vertellen en grenzen verleggen. Precies het soort makers aan wie Hard//hoofd een platform wil bieden, dus. Wij geven jou, tastbaar en gesigneerd, in handen waar we ons online hard voor maken: vernieuwing, experiment en vertelkracht.
Met dit model zetten we in op de reputatie die Hard//hoofd heeft opgebouwd als platform voor jonge, spannende kunst, literatuur en journalistiek. We hebben dan wel geen geld, maar wat we wel hebben is een goed oog voor kwaliteit en een groot netwerk van talentvolle kunstenaars. En daar pluk jij als donateur de vruchten van.
Doe je mee? Schrijf je in en word kunstverzamelaar.
Heb je nog vragen? Mail dan naar kunstverzamelaar@hardhoofd.com.