Kortgeleden schreef Hard//hoofd een vacature uit. We zochten hemelbestormende makers* die regelmatige bijdragen aan onze website willen leveren. ‘We bieden geen financiële vergoeding’ stond er, en daar schrokken sommige lezers van. ‘Wat fout dat @HardHoofd geen financiële vergoeding biedt’ klonk Twitter. ‘Er zullen vast mensen reageren, maar dit wringt echt enorm.’
We hadden even tijd nodig om te reageren – mede vanwege het grote aantal sollicitaties dat we kregen te verwerken, daar ook de organisatie het werk vrijwillig verricht – maar nu schrijven we terug: dit wringt inderdaad, maar wij vinden niet dat wat wij doen fout is. Nee, we betalen onze makers niet. Maar wij verdienen ook niet aan hun werk.
‘Gratis en voor niks. Alsof het produceren van dit alles geen vak is en dus ook maar geen geld mag kosten. #tegendebakker’ – een reactie op Facebook.
Onlangs waren wij bij de bakker, we kochten daar brood voor de lunch en betaalden met geld. Bij het afrekenen haalde de bakker een bakplaat met koeken tevoorschijn. ‘Ik heb iets nieuws geprobeerd,’ zei de bakker. ‘Willen jullie proeven of het lekker is?’
Hard//hoofd is dat koekje, jij bent onze klant. Schrijvers, journalisten en illustratoren krijgen de kans om hun liefste ideeën uit te werken, worden door onze scherpe eindredacteuren begeleid om dit idee zo goed mogelijk uit te voeren. Wij selecteren en bakken het tot de beste versie van zichzelf. Op de toonbank van Hard//hoofd mogen ze hun werk aan jou aanbieden.
Hard//hoofd-makers blijven eigenaar van het werk en het gebeurt niet zelden dat het werk van een goede Hard//hoofder alsnog zijn weg naar betaling vindt. Soms wordt een artikel aangekocht, de schrijver uitgenodigd voor een voordracht of debat, en er zijn zelfs al een aantal boeken van Hard//hoofders verschenen. Ook vallen er geregeld prijzen in de richting van onze makers, zoals in 2015 de Fiep Westendorp-prijs.
'De retorische kwinkslag #tegendebakker brengt een noodzakelijk perspectief: creatief werk wordt te vaak vanzelfsprekend onbezoldigd verondersteld.'
Wij onderstrepen #tegendebakker. De retorische kwinkslag brengt een noodzakelijk perspectief: creatief werk wordt te vaak vanzelfsprekend onbezoldigd verondersteld.
In een land waar zelfs de bomen en het water gedicteerd worden middels een bestemmingsplan, schijnt het dat een maker voor het toepassen van zijn vrije geestelijke vakmanschap dankbaar moet zijn dat iemand het wil zien. Wringt dit? Best wel. Maar wij vinden het opmerkelijk dat het verrast dat Hard//hoofd geen compensatie biedt: Hard//hoofd biedt het materiaal ook kosteloos aan.
‘Inderdaad: Voor niets gaat de zon op @#$^% eikels’ – een reactie op Facebook.
We bestaan nu bijna zeven jaar en pionierden in het online medialandschap toen Twitter nog met een vraagteken werd uitgesproken. We hebben door de jaren steun ontvangen van o.a. Het Letterenfonds, de Van Bijlenveldstichting, Dutch Culture en De Taalunie.
Nu de schreeuw voor de kunst verstomd is, de cultuursubsidiestromen door haarvaatjes vloeien en de gedachte dat kunst en media toch ook rendabel moeten zijn achterliggend is bij ieder nieuw project, is ook Hard//hoofd aan het zoeken naar haar eigen waarde in euro’s.
We kijken met interesse naar platformen die kiezen voor verdienmodellen op basis van pay per view of lidmaatschap, maar wij stellen het liefst al ons werk vrij voor iedereen beschikbaar: een grote Hard//hoofd-bibliotheek. Die een nietsvermoedende googleaar kan treffen, omdat het precies was wat diegene zocht en nodig had. Wij willen liever niet dat iemand zoekt naar Lessen uit de illegaliteit of Deel je verdriet, en op een betaalmuur stuit.
'Het is opmerkelijk dat het verrast dat Hard//hoofd geen compensatie biedt: Hard//hoofd biedt het materiaal ook kosteloos aan.'
Hard//hoofd kiest ook niet voor het schrijven van gesponsorde artikelen. Wel gaan wij partnerschappen aan met culturele organisaties, maar altijd onder de voorwaarde dat de maker volledig vrij is aan de invulling die hij of zij geeft aan het gemaakte. Omdat cultuur plus cultuur het mes slijpt. Maar onze onafhankelijkheid is niet te koop.
Dit is waarom het verwijt dat we met onze oproep zouden doen alsof het maken van dit alles geen vak is en geen geld mag kosten ons zo bijt. En het idee dat wij een ‘lekker makkelijke’ weg kiezen, ongerijmd. Hard//hoofd kiest voor de autonomie van haar makers, zowel op de inhoud als het copyright op het gemaakte. Onze makers waarderen dat. Lezers die dit ook waarderen hebben de mogelijkheid ons – vrijwillig – financiëel te steunen. Als je vindt dat het wringt dat onze makers geen geld verdienen, en ook vindt dat ons instituut moet blijven bestaan, doe dan vooral een bijdrage. Denk je te weten waar wij glimmende euro’s laten liggen, stuur ons dan vooral een bericht. Onvermoeibaar zullen wij je er veel moois voor teruggeven – en aan dit model bijkomstig: je bakker krijgt het ook.
Hartelijks,
Simone Peek (hoofdredacteur)
Lisanne van Aert en Suzanne Schönbeck (adjunct-hoofdredacteuren)
* makers zijn alle mensen die iets produceren op tekstueel, visueel en audiogebied.