nieuwsbrief
menu Asset 14

Hoe beter te leven

Hoe beter te leven
Literair Anouk Evertse
Mail

Volgend jaar is het precies tien jaar geleden dat onze eerste Tip verscheen. Als schrijver maar ook als lezer van de Tips die hier wekelijks verschijnen, vind ik het niet verwonderlijk dat de rubriek al zo lang bestaat. Ook ik laat me graag adviseren door mensen met kennis of personen van wie ik vermoed dat ze beschikken over goede smaak. Hoe klein een tip ook mag lijken, het realiseren van een advies impliceert altijd verbetering. En wie wil er nu geen beter leven?

Onze neiging om alles te beoordelen lijkt het verlangen naar tips te beamen. Zeg eens eerlijk, ga je nog weleens naar een restaurant zonder dat je van iemand - of je deze persoon nu kent of niet - hebt gehoord dat het eten er goed is? En zie je nog weleens een film zonder dat je gezocht hebt naar het cijfer dat er door duizenden onbekenden aan is gegeven? Tips maken de kans op een verkeerde keuze kleiner en zijn om die reden nuttig, zeker gezien de overdaad aan opties die er vaak is. En als een film tegen blijkt te vallen, kunnen we een ander de schuld geven.

Toch is het vreemd dat we zo verlangen naar de tips van een vreemde, terwijl meer persoonlijke adviezen mij meestal lijken af te schrikken. Een boek dat van alle grote kranten vijf sterren krijgt lees ik meteen, maar als mijn moeder me vertelt dat ze de laatste roman van een schrijver die ik ook graag lees zo goed vond, volg ik haar advies minder snel op. Wanneer mijn vriend me zegt dat het misschien slim is om niet nog een wijntje te nemen, negeer ik hem - en word ik de volgende dag wakker met hoofdpijn. Hoe vaker ze tegen me zeggen dat ik toch echt eens met iemand moet praten en het goed moet maken, hoe harder ik roep dat het geen zin heeft, om wel tien redenen. Maar ik weet dat ze gelijk hebben

De Tips die wij met je delen, zijn geschreven voor onze lezers. Ze zouden je kunnen inspireren, maar ook kunnen confronteren of afstoten. Want wat voor mij geldt, hoeft immers niet zo te zijn voor een ander. Zou het om die reden niet logischer zijn dat we adviezen aannemen van mensen die ons ook echt kennen en weten wat we mooi en goed vinden? Die begrijpen wat ons uiteindelijk het meest zou helpen, ook al is het eng of lastig?

Om die reden wil ik je graag de volgende tip geven: luister vaker naar de mensen die je echt kennen. Je moeder heeft meestal gelijk, net als je beste vrienden en je geliefde. De adviezen die ze je geven zijn volledig belangeloos: ze hoeven je niet te overtuigen, er is niets om te verkopen, ze willen alleen dat het goed met je gaat, en dat je leven een beetje beter wordt.

Lees verder Lees verder Lees verder

Het bovenstaande gelezen en getroffen door inspiratie? Altijd al op Hard//hoofd willen publiceren? Stuur je tip op naar lotte@hardhoofd.com!


Anouk Evertse (1991) studeerde journalistiek in Antwerpen en is nu dus journalist.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons