nieuwsbrief
menu Asset 14

Start een eetclub met daklozen

Literair Luuk Hijne
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Mail

Hard//hoofd is er vanaf nu ook voor de existentieel verwarde medemens! Vanaf deze week geeft redacteur Luuk Hijne tweewekelijks antwoord op al uw grote en kleine levensvragen.

Lieve Luuk,

Ik haat het om voor mezelf alleen te koken. Daarom eet ik bijna altijd take-out eten of crackers met kaas als diner. Ik wil geen verkering zoeken alleen maar om samen te kunnen eten, wat kan ik doen?

Groetjes, Simone

Lieve Simone,

Het is ook niet eerlijk: heel Nederland heeft verkering en wordt tijdens het aardappelschillen al passioneel van achteren genomen en jij zit daar in je eentje thuis, kijkend naar Astro-TV, terwijl je net ontdekt dat de cheddarkaas van je Big Mac in het donker licht kan geven.

De meeste mensen zouden inderdaad zeggen: zeur niet zo, genoeg geile personen die voor je in de rij staan om samen met je te koken. Neem gewoon verkering. Maar je hebt ook ambities te verwezenlijken. Die levensdoelen gooi je niet voor de eerste de beste kookpartner overboord. Straks krijg jij nog de schuld dat jullie kinderen hebben gekregen, en dan mag jij elke week de familie-stinksokken wassen. Zul je net zien.

Maar ja, wat dan? Uitgebreid koken voor jezelf lijkt op het eerste gezicht een optie, maar dat is het, zoals je zelf al zegt, absoluut niet. Daar zit je dan, met gedekte tafel, acht soorten tapas, rode loper geflankeerd door duizend brandende waxinelichtjes, zelf geborduurde menukaart, en privéconcert van Wibi Soerjadi, in volkomen eenzaamheid.
Misschien denk je nu dat je ofwel gedoemd bent tot een levenslang crackerdieet, ofwel tot de rol van trophy wife. Gelukkig is dit niet helemaal waar.
Als vrijgezel in een verder leeg huis dreigt een lege stoel tegenover je soms al snel uit te groeien tot iets onoplosbaars. Toch hoef je maar even naar buiten te kijken, zeker in Amsterdam-centrum, en je weet weer hoe bevoorrecht je bent. Ik bedoel – kijk naar al die verstoten mensen buiten op straat! Zonder vaste woning! Met maar vier tanden! Niet eens genoeg geld voor een dagelijks portie heroïne!

Je snapt waar ik naartoe wil. Je zou de D.A.T.E. (Daklozen Avond Traditie Eetclub) bijvoorbeeld wekelijks kunnen laten plaatsvinden. Of dagelijks, waarom niet? Daklozen zijn mensen met onverwachte achtergrond. Je zou zomaar een oud-bankdirecteur of voormalig tandheelkundig professor kunnen tegenkomen. Blijkt hij zijn eigen tanden op professionele wijze te hebben getrokken. Of blijkt het ineens heel fijn te zijn om iets voor anderen te kunnen betekenen. En wie weet, ontdek je achter een van die verweerde maskers spontaan die maatschappijkritische, geëmancipeerde, intelligente, ervaren man waar je al die tijd toch naar had gehunkerd, zonder dat je er doelbewust speciaal voor het koken naar op zoek hoefde te gaan.

Groetjes,
Luuk

Heb je ook advies van Luuk nodig? Stuur een mail naar redactie@hardhoofd.com o.v.v. 'Lieve Luuk'.

Lees verder Lees verder Lees verder


Luuk Hijne is stadsgids in Utrecht en sociaal psycholoog, houdt van lezen, musea, geschiedenis, en het opschrijven van herinneringen en belevenissen.
Merlijn van Bijsterveld is illustrator. Zijn illustraties zijn vaak humoristisch van aard waarbij hij een andere draai aan de context geeft.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons