nieuwsbrief
menu Asset 14

De dood achter de tralies

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Ella Kuijpers is niet bang voor de dood. Enkele kunstenaars wel, en spanden een rechtszaak aan. Ze hadden hun tijd en geld beter kunnen besteden, vindt Ella.

Mail

Ik ben nooit echt bang geweest om dood te gaan, omdat ik mezelf heb wijsgemaakt dat ik daarna alle doden weer zal ontmoeten. Mijn opa’s die ik hier op aarde mis, bijvoorbeeld.

Overlevenden van een vliegtuigramp in de Andes schetsen hun bijna-doodervaringen in de documentaire Stranded, die ik laatst keek op NPO. Teruggetrokken worden uit de dood door de reddingsactie van een ander tíjdens het overlijden is ongewenst, zo blijkt uit de verhalen van de overlevenden. Doodgaan schijnt een fijne gebeurtenis te zijn en de beschrijvingen van deze ervaring maakten me nog minder bang om te sterven.

Een week na het zien van de documentaire zag ik op Over het IJ Festival een video-opname van een rechtszaak tegen de dood, waar ik me na het zien van Stranded des te meer over verbaasde. Advocaat van de dood Eugène Sutorius gaf daar zijn pleidooi tegenover de rechter en officier van justitie.

De rechtszaak tegen de dood, die op 14 juli plaatsvond in Amsterdamse Paleis van Justitie, werd aangespannen door theatermakers Eva Knibbe en Bart van de Woestijne. De dood zou volgens Knibbe en Van de Woestijne belagen en stalken. Hij is nodeloos gewelddadig en angstaanjagend. En dat is niet naar ‘de regels van de kunst’. Die regels luiden volgens aanklager André Coumans: (1) ‘rond een jaar of tachtig overlijden’ en (2) ‘een beetje snel en zonder al te veel pijn’.

Het doel van de theatermakers, namelijk het vermengen van kunst met de realiteit, is een mooi doel. Ze kiezen een publiek podium om een filosofische kwestie te behandelen. Maar de dood is geen aanwijsbare aangeklaagde en het vonnis zal hem een worst wezen. Hij heeft geen geld om een schadevergoeding te betalen of een lichaam dat achter de tralies gezet kan worden. Het tribunaal verklaarde zichzelf in het vonnis dan ook onbevoegd om een rechterlijk oordeel te geven over de dood.

Hoewel ik een groot voorstander ben van experimentele en onconventionele kunst, stuit deze actie me tegen de borst. Ja, het is een vermenging van kunst en de realiteit, maar geen geslaagde. De dood is onaanklaagbaar en daarom is de rechtszaak tijdsverspilling. Knibbe en Van de Woestijne hadden beter hun werk kunnen delen in de vorm van een boek of voorstelling. Dan wordt de rechtspraak niet onnodig opgezadeld met iets waar zij geen vonnis over kan uitspreken.

Op de website van de rechtszaak tegen de dood staat ook dat Knibbe en Van de Woestijne een poging doen om in hun kunst ‘alles te vatten’ en ‘het niets voelbaar te maken’. Daarnaast staat er: ‘Vaak zijn dit bij voorbaat mislukte maar toch troostrijke pogingen.’ Ik raad Knibbe en Van de Woestijne daarom aan om de dood wat positiever te bekijken. Stranded lijkt me alvast een goed begin, wat alleen maar kan leiden tot een geslaagde poging om de dood wat meer te bevatten.

Beeld: Flickr.com

Lees verder Lees verder Lees verder
Ella Kuijpers (1994) is Hard//hoofd-redactielid en studeert Cultural Economics and Entrepreneurship. Ze draait elke dag Michael Jackson. // ella@hardhoofd.com

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal?

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit.

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke […]

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen.

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare […]

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar?

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde.

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars […]

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws.

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5