nieuwsbrief
menu Asset 14

De beleids​medewerker

Het is verkiezingstijd, de campagnemolen draait op volle toeren. We kennen de gezichten van de lijsttrekkers en aan hun versierpogingen valt niet te ontsnappen. Maar achter Mark, Jesse en Kees schuilt nog een andere wereld: die van de ‘chef online’, de ‘medewerker cluster strategie’ en de ‘adviseur lokale afdelingen’. Wie zijn de mensen achter deze onmogelijke functietitels, en waarom zijn ze belangrijk? Deel 2: Eline van den Bosse (1991), Financieel beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de SGP.

Mail

‘In de campagnetijd weet ik aan het begin van een werkdag nooit precies wat me te wachten staat', vertelt Eline als ik haar op een zaterdagochtend spreek op Skype. ‘Het gebeurt nogal eens dat Kees van der Staaij bijvoorbeeld ineens binnen komt lopen en zegt: "Eline, Nieuwsuur komt straks langs, die wilden nog even doorpraten over Defensie. Hoe zat het nu ook alweer met de plannen van de VVD? Die gingen toch zo langzaam investeren dat we in dat tempo pas in 2070 op de NAVO-norm zitten?" Dan bestaat mijn werk dus uit het keurig narekenen daarvan, want iedereen is bang voor de factcheckers.’

Wie bij de Tweede Kamer alleen aan de Kamerleden denkt heeft het mis: achter de schermen zijn het de beleidsmedewerkers die er de dienst uitmaken. Eline is met haar 25 jaar de jongste vaste medewerker van de SGP, toch is ze verantwoordelijk voor een van de zwaarste portefeuilles: Financiën.
Eline:'We zijn een kleine fractie, dat betekent dat de beleidsmedewerker in verhouding een heel belangrijke rol heeft. De werkzaamheden wisselen enorm: van speeches schrijven tot moties en amendementen maken.' Het onzichtbare van haar rol is ook precies wat haar bevalt aan dit werk: ‘Als beleidsmedewerker zit je altijd dicht op het vuur, je houdt je met de inhoud bezig, en hebt daarmee ook behoorlijk veel invloed. Maar ik kan de toespraken die ik schrijf lekker meegeven aan het Kamerlid, die hoef ik niet zelf te houden.’

'Iedereen is bang voor de factcheckers'

Ook in campagnetijd is Eline's invloed achter de schermen groot: ‘Mijn belangrijkste klus was het doorrekenen van het verkiezingsprogramma voor het CPB', vertelt ze. 'Maar je bent bijvoorbeeld ook betrokken bij de stemwijzers. Dat is zeker voor kleine partijen een heidens karwei. Alleen StemWijzer levert namelijk al 160 stellingen aan, die allemaal voorzien moeten worden van een positionering en de onderbouwing daarbij. Heel goed natuurlijk, want je wilt niet dat partijen loze beloftes doen. Maar het zijn zulke specifieke stellingen, die staan nooit allemaal specifiek in het partijprogramma. Dan moet ik dus ook allerlei moties en amendementen aanleveren om te laten zien: dit is echt wat ik vind. En dat is alleen nog maar de StemWijzer, dan heb je ook nog het Kieskompas, het ZZP KiesKompas, enzovoorts.'

Dat religie het beleid dat Eline voor de SGP maakt beïnvloedt, is onvermijdelijk. Eline:'Het is een illusie om te denken dat je ergens neutraal in staat. Iedereen werkt vanuit een bepaalde ideologie. Je gaat voor waar je in gelooft, dat geldt ook voor mij. Ik houd me weinig bezig met ethische thema’s, maar ook bij belastingen kom je grote verschillen in opvattingen tegen. Uitgangspunt is voor mij dat ik het goede van links en rechts wil combineren: zorg dragen voor de zwakkeren, maar ook het belonen van arbeid en ondernemerschap.’

Beeld: Tweede Kamer der Staten Generaal. Den Haag, 1937. Nationaal Archief, Collectie Spaarnestad.

Lees verder Lees verder
Sarah van Binsbergen is Hard//hoofdredacteur, antropoloog, journalist. // sarah@hardhoofd.com

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5