nieuwsbrief
menu Asset 14

WK Balcontact

Actueel Suzanne Schönbeck
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Dat Nederland nog een lange weg te gaan heeft als het om homoacceptatie gaat, werd afgelopen week op tenenkrommende wijze geïllustreerd door Giel Beelen. Suzanne Schönbeck schreef het voor je op.

Vorig weekend werd bekend dat het WK rugby voor homoseksuelen in 2018 in Amsterdam zal plaatsvinden. De Amsterdam Lowlanders, een homorugbyclub, organiseert het toernooi. Om hem te feliciteren met het heuglijke nieuws mag Giel Beelen op 3FM praten met de voorzitter van de club, Dennis de Boer.

Nadat Giel de inbellende Dennis feliciteert, neemt hij even de tijd om zijn verbazing te uiten over het bestaan van een homorugbyclub en een homorugbywereldkampioenschap. Want het is toch allemaal helemaal niet nodig, homorugby. Nergens voor nodig. ‘Ik was gewoon echt verbaasd eigenlijk, Dennis, dat het bestaat.’

Giel leest ook wat lezersreacties voor aan Dennis, die net een minuut aan de lijn hangt, zoals deze brief van ene Patrick: ‘Nou, ze willen acceptatie, en nu plaatsen ze zich in een hokje, lekker slim’; en de mening van ene Jasper: ‘Zo bevestig je dat ze anders zijn, wat juist niet zo moet zijn’.

Giel ‘had dat ergens ook wel een beetje.’

Dennis legt vriendelijk aan Giel uit waarom het homotoernooi toch nodig is: het waren niet de enige reacties die ze kregen. Sommige reacties waren ronduit naar te noemen. Er was nog een lange weg te gaan op het gebied van homoacceptatie.

Giel: ‘Maar [...],als je bij jullie in het team moet, dan moet je een soort test ondergaan of althans dan moet je wel echt uh...’

Dennis: ‘... nee, onze club staat open voor iedereen, [...] en daarnaast spelen we ook weleens games tegen heteroteams.’

Giel (grinnikt): ‘Aha, gaymes, leuk. Nee maar anders zou je bijna kunnen denken dat het discriminatie is zeg maar. [...] En hoe heet zo’n ding ook al weer, een scrotum, nee...’

Dennis: ‘Een scrum.’

Giel: ‘Oh ja, een scrum. Ja dat zit dan toch in m’n hoofd dan gelijk, mensen. Meer balcontact. Nee sorry, nu ga ik juist bijna aangeven waarom het toernooi wel degelijk nodig is. Dat zou stom zijn. Maar goed, het gaat gebeuren dus, is dat nog een hoop geregel?’

Dennis: ‘Het is zeker een hoop geregel, [...] we moeten speelvelden regelen, transport…’

Giel: ‘Jij bent een beetje de regelneef, begrijp ik, of eeehhh, toch de regelnicht.’

Dennis: ‘Nee, ik ben de voorzitter...’

Giel: ‘Nou, uh, superleuk, [...] we gaan het allemaal meemaken, over twee jaar. [...] Enne, voor mensen die op beide kanten vallen, is er dan ook rugbi?’

Dennis: [zucht] ‘Vast wel...’

Heel stom, inderdaad, Giel. Had je me daar toch bijna aangetoond waarom zo’n homotoernooi nodig zou kunnen zijn. Want dit is waar Nederland staat op het gebied van homoacceptatie. Zo’n beetje op jouw niveau.

Lees verder Lees verder

Suzanne Schönbeck is bureauredacteur bij Sdu Uitgevers en adjunct-hoofdredacteur van Hard//hoofd.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons