nieuwsbrief
menu Asset 14

Dit was mooi in september

Literair Laura van der Haar
Mail

Tienerjongens in stroeve bedrijfskleding. Je moeten haasten nadat je Anti Stress-massage uitliep.
Het geluid van iemand die uit een overdekte glijbaan gaat komen. Een oranje pion genaamd UNICO. ‘Nooitgedacht’ op een heel lelijk Vlaams huis. Twee neukende libellen die al ketsend tegen het raam ketsen. De slogan 'afval bestaat niet', op een vuilniswagen. De overkapping achter het ziekenhuis waar alle ambulancebroeders roken. Spoorbielzen.

Een tractor die over een stuivend droge akker ploegt en dat de bestuurder af en toe tevreden achterom kijkt. De geur van nieuwe bewegwijzering op straat. De busremise ’s nachts. De slogan ‘Floors are Female’ van een parketspecialist. Een lek roeibootje in een dichtgeslibde sloot. Eindeloos veel tinten van oorspronkelijk dezelfde handdoek aan een lijntje tussen twee perenbomen. En dan de geur van een onbekend wasmiddel. Toeteren naar overstekende eenden op straat.

De plek waar vuilnismannen stiekem uiltjes knappen in hun wagen (de Staalmeesterslaan, onder de platanen). Het neongele veiligheidshesje over de rugleuning van rolstoelen. Oudere echtparen met precies hetzelfde kapsel. Fel oplichtende snoepautomaten in verlaten gangen ’s nachts. Een jongen die als bokstraining een lantaarnpaal in elkaar stompt. De slagtanden van varkens. Een zandpad tussen twee maïsvelden. De combinatie zonnebanken en nepnagels. Iemand die aan de overkant van de vijver staat te wachten tot zijn voetbal aan komt drijven. Betonnen kades.

foto-maarten-broekhuizen

Van der Velden Rioleringsbeheer: 'onzichtbaar en onmisbaar'. Een motor die uit een stalling wegrijdt waardoor alle scooteralarmen tegelijkertijd afgaan. Een babykledingwinkel waar ze keiharde hiphop draaien. Een kokkin met extreem korte armpjes die daardoor nóg veel drukker aan het werk lijkt. Hopper-achtig uitgelichte tennisbanen in het donker. De heksenbezems op de gemeentereinigingswagens. Het woord hiberneren.

Woonwijktrends, zoals hoge staande lampen. Mensen die de hele avond hun gordijnen open laten. Een bos met rolstoelpaden. Een zwangere vrouw met het t-shirt 'Boys Lie'. Heel lang in de slagschaduw van een vrachtauto kunnen blijven rijden. Mensen die peperremunt zeggen. Ouderwets dikke plattelandsmuggenbulten. Een psychotherapiepraktijk pal naast een begraafplaats. Een vrouw met een speciale gieterhandschoen. Huizen met een hordeur.

Foto: Maarten Broekhuizen

Lees verder Lees verder

Laura van der Haar is archeoloog en schrijver.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons