nieuwsbrief
menu Asset 14

Niets rationeels

Het eerste dat ik deed nadat mijn relatie van negen jaar beëindigd was, was een to-do-lijst maken. Of eigenlijk maakte ik er drie. Eentje met dingen om me de komende tijd bezig te houden, eentje met dingen die ik altijd al wilde doen en nu eindelijk zou doorzetten (een berg beklimmen, zangles nemen, dat werk), en eentje met alle mannen in mijn contactenlijst die als rebound zouden kunnen fungeren. ‘Het is uit, maar met mij gaat het goed’, sms’te ik naar mijn beste vriendin, en daarna gingen mijn – inmiddels – ex en ik door met het vieren van onze vakantie, want we hadden nog anderhalve week te gaan.

Mail

Eenmaal thuis vingen vrienden me op met flessen wijn, bakken Ben & Jerry’s, zakken drop en dozen tissues. ‘Je mag nu alles doen wat je maar wilt’, zei een vriendin tegen me. ‘Of je jezelf nou elk weekend helemaal kapot zuipt, met rare mannen mee naar huis gaat of dagenlang huilend in bed ligt, het mag. Je hoeft je nu niet verstandig te gedragen.’ Allemaal ontzettend lief bedoeld, maar in zwelgen bleek ik niet zo goed te zijn. In plaats daarvan maakte ik lijstjes om mijn leven richting te geven, rende ik om mijn emoties kwijt te raken en kocht ik bloemen op de markt om de ruimte op te vullen in de kamer waar we samen sliepen.

Natuurlijk is het erg dat het uit is, maar het is beter zo. Goed, hij heeft me misschien op een absurde manier gekwetst, maar we waren ook altijd zulke goede vrienden, waarom zou dat nu niet meer kunnen? Het voelt zo kleinzielig om te doen alsof de wereld nu vergaat. Het was mooi. Nu is het over, en dat is ook goed. Klaar.

Dat is wat ik mezelf vertelde, en vaak nog steeds vertel. Maar toen ik laatst bij het opruimen een foto vond – de eerste die iemand van ons samen maakte, en ik het uitzinnige geluk zag dat van onze piepjonge gezichten afstraalde, kon ik niets anders denken dan: fuck dat verstand.

Liefde is een vorm van waanzin, dat weten we omdat een of andere schrijver het ooit opschreef en het sindsdien in zwierige letters wordt herdrukt op ansichtkaarten, tegeltjes en hun digitale equivalent. Het is de ergste vorm van waanzin. Er is niets rationeels aan om je levensgeluk in handen van een ander persoon te leggen, iemand die bovendien is uitgerust met een geheel eigen set aan neuroses, complexen en zwakke plekken. En er is vooral niets rationeels aan het geloof dat dit tot in de eeuwigheid zal duren.

Misschien is dat juist het mooie ervan, dat irrationele. Je weet dat het nergens op slaat en toch is het er, en is het echt, voor zo lang het duurt. Misschien is het enige passende antwoord op het einde van een liefde daarom wel: nóg meer irrationaliteit. En misschien, heel misschien, moet je juist zwelgen in je liefdesverdriet omdat het de enige manier is om nog een laatste keer hulde te brengen aan de prachtige, naïeve krankzinnigheid die liefde is.

Sinds kort bewaar ik daarom een fles gin naast mijn bed, voor als ik ’s avonds thuiskom in een leeg huis. Ik verzamel boeken over fatale liefdes en maak playlists waarin de droevigste liedjes van Nick Cave, Sharon van Etten, en Bob Dylan de boventoon voeren. Voorzichtig leer ik mezelf zwelgen, omdat ik geloof dat de liefde die nu voorbij is het verdient. Wie nog tips heeft voor hartverscheurende tranentrekkers: ik houd me (voorlopig) aanbevolen.

Foto: Edward Hopper - Le Bistro or The Wine Shop via Wikipedia Commons

Lees verder Lees verder Lees verder
Sarah van Binsbergen is Hard//hoofdredacteur, antropoloog, journalist. // sarah@hardhoofd.com

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal?

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit.

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke […]

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen.

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare […]

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar?

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde.

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars […]

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws.

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5