nieuwsbrief
menu Asset 14

A4'tje

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Het nieuwe verkiezingsprogramma van de PVV past op één A4’tje, en dat laat weinig ruimte voor nuance over. Jaap Hoeve vraagt zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Mail

Het zal niemand ontgaan zijn: het ‘concept-verkiezingsprogramma’ van één A4’tje dat de PVV vorige week presenteerde. Het is een nieuw dieptepunt van een partij die al tien jaar meedraait maar toch blijft verbazen. Het wereldbeeld van de Boze Burger samengevat in één A4’tje. Ik ken weinig PVV’ers, dus ik kan niet zeggen of het werkt, maar ik ben bang van wel. Het is een briljante publiciteitsstunt, want over dit A4’tje hebben we het met zijn allen – tot de buitenlandse pers aan toe – al een stuk meer gehad dan over de andere verkiezingsprogramma’s die tot nu toe verschenen.

De werkelijkheid past echter niet op een A4’tje. Als student schreeuwde ik tijdens menig eerstejaars college in gedachten tegen de docent ‘geef nou verdorie eens antwoord op de vraag!’, en ‘deze kwestie kent meerdere kanten’ was eigenlijk altijd een goede conclusie voor een paper. En hoewel je er in het echte leven niet altijd aan ontkomt een kant te kiezen – nuance wordt ook vaak gebruikt als excuus om niets te doen – ben ik daar nog altijd van overtuigd.post-it-1277427_960_720 copyLaatst vroeg één van mijn moslimvrienden hoe het eigenlijk komt dat de welvaart in de wereld zo ongelijk verdeeld is tussen ‘blanke mensen’ en de rest. Ik deed mijn uiterste best te schetsen dat zelfs de knapste koppen van de wetenschap daar niet uit zijn – waarom bijvoorbeeld de industriële revolutie in Europa uitbrak en niet in China of India, hoeveel er van toeval afhangt en hoe er vele wegen naar mislukking zijn en maar weinig naar succes. Ze luisterde aandachtig en vatte het uiteindelijk samen in een conclusie waarvan ik dacht ‘dat is toch niet echt wat ik bedoel’. Haar eigen A4’tje met antwoorden.

Een niet-studerende collega overviel me ooit met de vraag waarom ik eigenlijk was gaan studeren. Ik wilde niet antwoorden ‘zodat ik niet eindig zoals jij’ en begon dus met ‘nou ja, mijn ouders hebben ook allebei gestudeerd…’ Dat was voor haar genoeg: ik deed wat mijn ouders ook hadden gedaan. Ik bleef met mijn mond vol tanden achter. Ze wilde liever een kort antwoord dan een antwoord dat klopte. We willen allemaal pasklare antwoorden.

Ik wil in dit stukje eigenlijk meer uitweiden en nuanceren, maar ik moet me houden aan een limiet. Met andere woorden: als je je boodschap wil overbrengen, word je altijd gedwongen tot samenvatten. Maar toch zouden politici de verleiding van het A4’tje moeten weerstaan, want door problemen zo sterk te versimpelen los je ze nooit op. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de PVV-standpunten. Daar heb ik nog wel een samenvatting voor: walgelijk (het gedeelte over de islam) en stompzinnig (de rest). Wat inhoud betreft had dit A4'tje ook wel op een post-it gepast.

Lees verder Lees verder Lees verder
Jaap Hoeve is historicus en tekstschrijver en gelooft ondanks alles in het delen van kennis.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal?

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit.

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke […]

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen.

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare […]

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar?

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde.

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars […]

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws.

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5