nieuwsbrief
menu Asset 14

Impulsaankoop

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Jens Bezemer ziet na de Brexit het ware gezicht van het Leave-kamp bovendrijven. Hij hoort vooral Mariah Carey.

Mail

Sentiment is overdreven of bespottelijke gevoeligheid. Dat waar je je moeder voor waarschuwt als ze met kerst voor de tachtigste keer ‘All I Want For Christmas Is You’ op zet. De reclame leert ons dat grote beslissingen nemen op basis van sentiment geen goed idee is. Het fenomeen ‘impulsaankoop’ bestaat zelfs bij de gratie van sentiment. In plaats van geordende en rationele informatie, communiceren merken een gevoel: Als je deze auto koopt, neem je je leven in eigen hand en ben je de persoon die je nooit durfde te zijn. Vervolgens staan er een onnodige Mini Cooper en een boze partner op de oprit.

Natuurlijk is een impulsaankoop nog onschuldig. Sentiment neemt pas enge vormen aan wanneer het massa’s gaat aanspreken. Zo werpt nationalistisch sentiment een beeld van nostalgie op. Een beeld van een betere wereld die nooit bestaan heeft. Een beeld waar de krassen uit zijn gehaald.

In Nederland is het de fantasie van blanke Henk en Ingrid uit de jaren ’50. In Engeland zijn het de beschaafde theedrinkende en biscuits etende blanken. Daar deden 17,4 miljoen mensen afgelopen donderdag in de stembus hun ogen dicht en verlangden naar dat beeld. Geen Pool of Roemeen te bekennen.Very_Austin_Powers_-_Flickr_-_exfordyNationalistisch sentiment zegt: ‘eigen volk eerst’. Dat heeft het altijd al gedaan en zal het altijd blijven doen. Angst wordt omgezet in strijdlustigheid. In Engeland kunnen de nabestaanden van de vermoorde politica Jo Cox erover meepraten. En nu, dagen na de Brexit, komt het ware gezicht van het Leave-kamp bovendrijven. Poolse mensen worden in de bus beschimpt en Roemeense kinderen lezen op het toilet van de basisschool: ‘go back to Romania’! Is er iemand nog echt verbaasd? Xenofoben hebben deze verkiezing bepaald, op enge wijze in vervoering gebracht door nationalistische sentimenten.

Het was uitgerekend de Britse filosoof Thomas Hobbes die ruim 350 jaar geleden het invloedrijke politieke werk Leviathan uitbracht. De man had, na het aanschouwen van gruwelijkheden in de burgeroorlog in eigen land, niet bepaald een hoge pet op van onze soort. Volgens Hobbes kwam de mens bij elkaar uit angst en zelfbehoud. Een sterk centraal gezag is noodzakelijk om er voor te zorgen dat we elkaar niet de pan in hakken.

Verkapt onder 350 jaar nationalisme en civilisatie kijk ik naar de Brexit-racisten, kijk ik naar Trump-aanhangers en kijk ik naar AZC-rellen in mijn geboorteplaats Heesch. De Britse filosoof zat er klaarblijkelijk dichter bij dan ik hoopte. Sentiment viert hoogtij, zet zich uit angst en zelfbehoud af tegen alles dat vreemd is en drijft ons uiteen in wanstaltige uitingen. Ondanks het gebrek aan bezieling in een abstract Europa, is nationalistisch sentiment het laatste wat ons dichterbij elkaar zal brengen. Het wrangste is dat we moeten hopen dat de Mini Cooper die de Engelsen hebben aangeschaft slecht bevalt, zodat men in andere landen niet tot zo’n idiote impulsaankoop overgaat.

Lees verder Lees verder Lees verder
Jens Bezemer (1988) is Hard//hoofd-redactielid, studeert Filosofie van Cultuur en Bestuur aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en werkt als copywriter bij een reclamebureau. Jens verbaast zich nog wel eens. En schrijft dan een stukje. // jens@hardhoofd.com

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5