nieuwsbrief
menu Asset 14

Haal inburgeraars weer de klas in

Actueel Suzanne Schönbeck
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Suzanne Schönbeck heeft met eigen ogen gezien wat de kunstgrepen in het inburgeringsbeleid veroorzaakten.

In 2012 werkte ik op een taal- en inburgeringsschooltje in de Bijlmer. Mijn werk bestond uit het opbellen van de afwezigen. Hoewel dit misschien klinkt als een ondankbare taak was het dat niet. Sommige mensen maakten lange werkdagen ver buiten de stad en misten daardoor de lessen. Alleenstaande moeders en mensen met oorlogstrauma’s of geldproblemen waren ook lastig in de klas te krijgen. En er waren de hardcore spijbelaars. Die waren misschien nog wel het belangrijkst om te bellen. Want als wij niet op ze zouden letten, wie wel?

De reden dat het schooltje de lessen wel met zekerheid kon aanbieden was dat de staat betaalde. Er werd pas uitbetaald als een leerling zijn diploma had, dus alles werd uit de kast gehaald om iedereen te laten slagen, ondanks dat de kosten opliepen als het inburgeringstraject van sommige mensen vertraagde. De diploma-uitreikingen waren sober, op ons kantoortje. Maar iedereen mocht naar voren komen om een handtekening te zetten en kreeg applaus.13945881_986284365b_bIn 2013 ging de nieuwe wet Inburgering in werking. De inburgeraars werden zelf verantwoordelijk, moesten hun traject zelf gaan betalen en konden daarvoor een lening gaan afsluiten bij DUO. Het resultaat laat zich raden. Velen bleven weg. Zij die wel kwamen stonden in paniek aan mijn bureau, met de formulieren die ze niet begrepen omdat ze het Nederlands niet spraken dat ze ineens nodig hadden om de lessen Nederlands te volgen. Sommige mensen lieten wij gratis hun traject afmaken. Maar het was een aflopende zaak. Van de enkeling die de lening rond kreeg konden de docenten en klaslokalen nauwelijks meer betaald worden. Mijn baantje verdween.

Algauw doken de eerste berichten op in de kranten: ‘Overheid verliest inburgeraars uit het oog’. Op dat moment hadden 923 mensen van de 7803 nieuwe inburgeraars zich bij DUO gemeld voor een lening voor hun traject: ‘De Nederlandse overheid weet niet hoe de bijna 7.000 overige inburgeraars hun inburgering regelen’. Weet niet.

Nu, drie jaar later, worden er Kamervragen gesteld en wordt er gewerkt aan weer een wijziging van de wet Inburgering. Gelukkig kunnen we op de VVD rekenen om alvast precies de verkeerde conclusies te trekken: ‘Onderzocht wordt of het te wijten is aan de inburgeraar’; ‘Een eventuele bijstandsuitkering moet worden stopgezet en de verblijfsstatus moet niet verlengd worden’ en de uitsmijter: ‘Het [onderwijs-]aanbod is karig en werkt niet.’ Voor een partij die zich inzet voor ondernemers lijkt de VVD bar weinig van ondernemen te begrijpen.

Het lijkt erop dat het falende beleid herzien zal worden. Maar voor vele nieuwkomers tussen 2013 en 2016 is dit te laat. Ik hoop van harte dat de mensen die hun inburgering niet hebben kunnen afmaken, met alle gevolgen van dien, worden teruggehaald naar de klas. Ik wil nog naar hun diploma-uitreiking.

Lees verder

Suzanne Schönbeck is bureauredacteur bij Sdu Uitgevers en adjunct-hoofdredacteur van Hard//hoofd.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons