nieuwsbrief
menu Asset 14

De komst van Xia

Holland Festival Holland Festival
Mail

Wat komt er na de crisis? Die vraag vormde in 2013 voor acteurscollectief Wunderbaum het uitgangspunt van een voorstellingenreeks onder de titel The New Forest, een vierjarige zoektocht naar nieuwe vormen van samenleven. The New Forest is geen utopie, ook geen dystopie, maar volgens samenwerkingspartner en socioloog Willem Schinkel, een heterotopie: een plek van waaruit we de wereld anders kunnen bekijken. Het project beweegt zich tussen realiteit en fictie en gaat over het proces van verandering.

Op het Holland Festival presenteert Wunderbaum een overzicht van vier jaar The New Forest met een herneming van De komst van Xia. Dit werk was – na de proloog Het begin (The Beginning) – de grote voorstelling waarmee Wunderbaum zijn maatschappelijk geëngageerde project The New Forest in 2013 opende. Op het Holland Festival rondt de Rotterdamse acteursgroep dit jaar The New Forest af. Speciaal daarvoor herneemt de groep deze succesvolle voorstelling, die in Rotterdam destijds op het voormalige station Hofplein te zien was.

Nu in Amsterdam is de voorstelling te zien in FabCity

Nu in Amsterdam is de voorstelling te zien in FabCity, een tijdelijke, gratis toegankelijke campus op de kop van Java-eiland in het Oostelijk Havengebied. Een plek waar vijftig innovatieve paviljoens, installaties en prototypes te zien zijn en waar studenten, professionals, kunstenaars en creatieven oplossingen zoeken en presenteren voor stedelijke vraagstukken.
Wunderbaum-XiaIn De komst van Xia is Wunderbaum een alternatieve samenleving begonnen: The New Forest. Tijdens een ceremonie van Olympische proporties wordt de nieuwe autoriteit verwelkomd: Xia, een Chinees meisje. Voor de bijzondere vormgeving schakelde Wunderbaum de hulp in van ontwerpers Elma van Boxel en Kristian Koreman van ‘alternatief’ architectenbureau ZUS.

Koreman: Wunderbaum stelde ons de meest open vraag die we ooit in een samenwerking hebben meegemaakt, namelijk: “Wij ontwikkelen een nieuwe samenleving. Doen jullie mee?”’

Van Boxel: ‘De gesprekken gingen al snel over macht en machtsstructuren. Hoe is macht ruimtelijk overdraagbaar?’

Koreman: ‘We gingen nadenken over een aantal ruimtelijke typologieën: het panopticum, de muur, het veld, het netwerk.’

Een panopticum is een cirkelvormig gebouw met in het midden een controlepost. Vanaf dat uitkijkpunt kan één opzichter alle ruimten van het cirkelgebouw overzien. Dat uitgangspunt keert terug in het decor van De komst van Xia. Het publiek neemt plaats op de tribune van een cirkelvormige arena; de macht bevindt zich centraal in het midden. Tijdens de voorstelling verandert die opstelling, waardoor het machtsmiddelpunt verdwijnt.

Van Boxel: ‘De arena die we hebben ontworpen maakt in feite voelbaar hoe dicht we al bij de macht zitten. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat die nabijheid niet ideaal is tijdens het nemen van moeilijke beslissingen. Door het openvouwen van het panopticum ontstaan letterlijk nieuwe perspectieven, waarbij zowel de politiek als individuele burgers macht kunnen uitoefenen.’

Ten slotte verschijnt er een klein Chinees meisje in dit panopticum. Zij heet Xia, en wordt verwelkomd als leider van The New Forest.

Van Boxel: ‘Xia is het verlangen naar leiderschap, naar iemand die ons de weg wijst en een koers uitzet in deze onstuimige tijden. Maar Xia is ook ongrijpbaar, omdat we niet zouden willen dat één persoon alles voor iedereen bepaalt. Met die paradox moeten we op zoek naar de Xia binnen onszelf en het bestaande systeem.’

De komst van Xia, 22 – 25 juni, FabCity (kop Java-eiland te Amsterdam)

Lees verder Lees verder Lees verder

Holland Festival is een internationaal festival voor theater, muziek, dans, opera, film en beeldende kunsten. Het festival vindt sinds 1947 jaarlijks plaats in juni en wordt gehouden in Amsterdam.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons