nieuwsbrief
menu Asset 14

Maak thuis een wereldreis

Er zijn een paar gespreksonderwerpen die zo ontzettend uitgekauwd zijn dat ik, als iemand er over begint, direct watten in mijn oren zou willen stoppen. Eén daarvan is ‘fitness en eiwitshakes’. Een ander is ‘ik ga een auto kopen, een Volkswagen Golf’. Maar het onderwerp dat de kroon spant, is er één waarover laatst een bezoeker in mijn huis begon: ‘Ik ga volgende maand reizen. Ja supervet - naar Laos, Cambodja, Thailand en Vietnam.’

Mail

Het rondje Zuidoost-Azië: bijna iedereen in m’n omgeving heeft het al gemaakt. Net als de meeste andere reizen trouwens, zoals ‘Australië, backpacken’, ‘Afrika, vrijwilligerswerk’, en ‘VS, roadtrip’. Hoe spectaculair die bestemmingen ook mogen klinken - het begrip ‘reizen’ lijkt voor mij af en toe treurig triviaal geworden.

Ik merkte dit voor het eerst tijdens mijn eigen reis naar Peru, vier jaar geleden. Tot mijn schrik constateerde ik dat ik me op deze reis minder verheugde dan, pak ‘m beet, mijn fietsvakantie in Overijssel op mijn elfde. Ik besloot geen enkele grote reis meer te maken. Geen enkele, totdat ik wist hoe ik mijn reisvreugde terug kon krijgen.

Ik ontdekte nog iets anders in Peru: ik had het onwerkelijke gevoel er al eerder te zijn geweest. De witte huisjes, het Spaans-koloniale dorpspleintje met de palmen en de fontein en de kerk; de kom van hoogland tussen de bergen, de alpaca’s; de marktjes met overdonderende felle etenskleuren, de bont gestreepte poncho’s; de vrouwen met hun hoge zwarte hoeden, de ronde café-con-leche- gezichten, de markant gepriemde ogen; alles viel precies in mijn verwachtingspatroon. Vaag drong tot me door dat het geluk dat die indrukken in me opriepen, meer met een associatie te maken had dan met de omgeving zelf. Ik kon er toen alleen niet achter komen waarom dat was.

Dat gebeurde pas kortgeleden. De bron was Kuifje en de Zonnetempel, waarin Kuifje, de stripheld van Hergé, in Peru op zoek moest naar een gekidnapte vriend. Alles viel op z’n plek. Hergé had het avontuur in Peru zó levensecht gemaakt, dat ik het Peru van het stripverhaal intenser had beleefd dan het werkelijke Peru. Wat een wereldreiziger moet je daarvoor geweest zijn, om zo goed de sfeer van een land te kunnen vastleggen, dacht ik vol bewondering. Totdat ik Hergé googelde en een schokkende ontdekking deed:

Hergé is nooit in Peru geweest.

Zelfs nooit in een Zuid-Amerikaans land.

Hoe was dit mogelijk? Een halve kluizenaar die mij als een local door Peru had gegidst? Ik las verder.
‘Hergé deed grondig onderzoek naar de gebieden waar hij Kuifje naartoe stuurde, maar ging vrijwel nooit zelf naar de plek van afspelen. Wel bezocht hij musea vol volkenkundige voorwerpen, en las stapels boeken over de geschiedenis, geografie en de bevolking van het land.’

Die werkwijze, bedacht ik me, was wat me al die tijd onbewust aan die voortwoekerende vakanties ontbrak. Ik had die laatste jaren, door onverschilligheid en extreem goedkope vliegtickets, nauwelijks meer een idee waar ik daadwerkelijk naartoe reisde. En hoe meer dat het geval was, hoe meer het contrast tussen de reisbestemming en thuis verdween. En daarmee de zin van het reizen zelf. Hergé leerde me met zijn Kuifjeverhalen, zonder dat ik het zelf doorhad, dat de intensiteit van een reis verband houdt met de verdieping erin vooraf. Wie dat doet, kan niet alleen z’n reis mooier maken, maar heeft zelfs al aan de onderdompeling vooraf een reis op zich. Kijk maar naar Hergé. Want zou ook maar iemand durven beweren dat hij geen wereldreiziger is?

Lees verder Lees verder Lees verder
Luuk Hijne is stadsgids in Utrecht en sociaal psycholoog, houdt van lezen, musea, geschiedenis, en het opschrijven van herinneringen en belevenissen.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5