nieuwsbrief
menu Asset 14

Hard//hoofd wringt

Hard//hoofd wringt
Actueel Redactie
Mail

Kortgeleden schreef Hard//hoofd een vacature uit. We zochten hemelbestormende makers* die regelmatige bijdragen aan onze website willen leveren. ‘We bieden geen financiële vergoeding’ stond er, en daar schrokken sommige lezers van. ‘Wat fout dat @HardHoofd geen financiële vergoeding biedt’ klonk Twitter. ‘Er zullen vast mensen reageren, maar dit wringt echt enorm.’

We hadden even tijd nodig om te reageren – mede vanwege het grote aantal sollicitaties dat we kregen te verwerken, daar ook de organisatie het werk vrijwillig verricht – maar nu schrijven we terug: dit wringt inderdaad, maar wij vinden niet dat wat wij doen fout is. Nee, we betalen onze makers niet. Maar wij verdienen ook niet aan hun werk.

‘Gratis en voor niks. Alsof het produceren van dit alles geen vak is en dus ook maar geen geld mag kosten. #tegendebakker’ – een reactie op Facebook.

Onlangs waren wij bij de bakker, we kochten daar brood voor de lunch en betaalden met geld. Bij het afrekenen haalde de bakker een bakplaat met koeken tevoorschijn. ‘Ik heb iets nieuws geprobeerd,’ zei de bakker. ‘Willen jullie proeven of het lekker is?’

Hard//hoofd is dat koekje, jij bent onze klant. Schrijvers, journalisten en illustratoren krijgen de kans om hun liefste ideeën uit te werken, worden door onze scherpe eindredacteuren begeleid om dit idee zo goed mogelijk uit te voeren. Wij selecteren en bakken het tot de beste versie van zichzelf. Op de toonbank van Hard//hoofd mogen ze hun werk aan jou aanbieden.

Hard//hoofd-makers blijven eigenaar van het werk en het gebeurt niet zelden dat het werk van een goede Hard//hoofder alsnog zijn weg naar betaling vindt. Soms wordt een artikel aangekocht, de schrijver uitgenodigd voor een voordracht of debat, en er zijn zelfs al een aantal boeken van Hard//hoofders verschenen. Ook vallen er geregeld prijzen in de richting van onze makers, zoals in 2015 de Fiep Westendorp-prijs.

'De retorische kwinkslag #tegendebakker brengt een noodzakelijk perspectief: creatief werk wordt te vaak vanzelfsprekend onbezoldigd verondersteld.'

Wij onderstrepen #tegendebakker. De retorische kwinkslag brengt een noodzakelijk perspectief: creatief werk wordt te vaak vanzelfsprekend onbezoldigd verondersteld.

In een land waar zelfs de bomen en het water gedicteerd worden middels een bestemmingsplan, schijnt het dat een maker voor het toepassen van zijn vrije geestelijke vakmanschap dankbaar moet zijn dat iemand het wil zien. Wringt dit? Best wel. Maar wij vinden het opmerkelijk dat het verrast dat Hard//hoofd geen compensatie biedt: Hard//hoofd biedt het materiaal ook kosteloos aan.

‘Inderdaad: Voor niets gaat de zon op @#$^% eikels’ – een reactie op Facebook.

We bestaan nu bijna zeven jaar en pionierden in het online medialandschap toen Twitter nog met een vraagteken werd uitgesproken. We hebben door de jaren steun ontvangen van o.a. Het Letterenfonds, de Van Bijlenveldstichting, Dutch Culture en De Taalunie.
Nu de schreeuw voor de kunst verstomd is, de cultuursubsidiestromen door haarvaatjes vloeien en de gedachte dat kunst en media toch ook rendabel moeten zijn achterliggend is bij ieder nieuw project, is ook Hard//hoofd aan het zoeken naar haar eigen waarde in euro’s.

We kijken met interesse naar platformen die kiezen voor verdienmodellen op basis van pay per view of lidmaatschap, maar wij stellen het liefst al ons werk vrij voor iedereen beschikbaar: een grote Hard//hoofd-bibliotheek. Die een nietsvermoedende googleaar kan treffen, omdat het precies was wat diegene zocht en nodig had. Wij willen liever niet dat iemand zoekt naar Lessen uit de illegaliteit of Deel je verdriet, en op een betaalmuur stuit.

'Het is opmerkelijk dat het verrast dat Hard//hoofd geen compensatie biedt: Hard//hoofd biedt het materiaal ook kosteloos aan.'

Hard//hoofd kiest ook niet voor het schrijven van gesponsorde artikelen. Wel gaan wij partnerschappen aan met culturele organisaties, maar altijd onder de voorwaarde dat de maker volledig vrij is aan de invulling die hij of zij geeft aan het gemaakte. Omdat cultuur plus cultuur het mes slijpt. Maar onze onafhankelijkheid is niet te koop.

Dit is waarom het verwijt dat we met onze oproep zouden doen alsof het maken van dit alles geen vak is en geen geld mag kosten ons zo bijt. En het idee dat wij een ‘lekker makkelijke’ weg kiezen, ongerijmd. Hard//hoofd kiest voor de autonomie van haar makers, zowel op de inhoud als het copyright op het gemaakte. Onze makers waarderen dat. Lezers die dit ook waarderen hebben de mogelijkheid ons – vrijwillig – financiëel te steunen. Als je vindt dat het wringt dat onze makers geen geld verdienen, en ook vindt dat ons instituut moet blijven bestaan, doe dan vooral een bijdrage. Denk je te weten waar wij glimmende euro’s laten liggen, stuur ons dan vooral een bericht. Onvermoeibaar zullen wij je er veel moois voor teruggeven – en aan dit model bijkomstig: je bakker krijgt het ook.

Hartelijks,

Simone Peek (hoofdredacteur)
Lisanne van Aert en Suzanne Schönbeck (adjunct-hoofdredacteuren)

* makers zijn alle mensen die iets produceren op tekstueel, visueel en audiogebied.

Afbeelding via Pinterest

Lees verder Lees verder Lees verder

 

 


Redactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons