nieuwsbrief
menu Asset 14

Ontdek je lokale actionpainters

Literair Tim Fraanje
Mail

Mijn oma was ooit eens jarig, ik geloof dat ze vierenzeventig werd. Mijn tante had het idee om haar beschilderde servetten cadeau te geven, dat zou leuk zijn voor tijdens diners. Dan konden we bij elke familiebijeenkomst elkaars artistieke uitspattingen weer bewonderen, en oma had van ons allemaal een mooi persoonlijk geschenk.

Op een voor oma geheime bijeenkomst werden de lege servetten uitgedeeld, het was de bedoeling dat we ze mee naar huis namen en daar onderworpen aan onze creativiteit. Allemaal gingen we braaf aan de slag met kleurige gouache en viltstiften. Behalve mijn oom. Hij was een nogal monomaan motorfan, en had, naar eigen zeggen bij een totaal gebrek aan inspiratie, zwarte verf op de band van zijn Ducati gesmeerd en was hiermee dwars over het witte servet gereden. Subtiel is anders (sorry ome John) maar het resultaat mocht er zijn. Het hoge out-of-the-box-gehalte fascineerde mij zeer, ik was er zelfs een beetje jaloers op.

Ik moest hieraan denken toen bleek dat in de omgeving van mijn lokale Gamma een scene van guerrillaschilders is neergestreken die het simpele concept van mijn oom naar een hoger plan heeft getild. Hun drang naar expressie is zo groot dat ze na hun bezoek aan de Gamma niet tot thuis kunnen wachten en hun pas gekochte muurverf net buiten de deur van de winkel al tegen het eerste het beste oppervlak beginnen te smijten. Daarna, al dan niet met behulp van een (gemotoriseerd) voertuig, verspreiden ze het. Dit is actionpainting waar Jackson Pollock zijn vingers bij af zou likken. Ik zal hieronder een selectie van werken bespreken.

13383685_2038662786359673_730205233_oDit werk vond ik één van de opvallendste. Knalroze, haaks op de lijnen van de tegels en met een subtiele bandafdruk. Het lijkt alsof er een kunstige pirouette is gedraaid met de auto die als verfkwast gediend heeft, de vlakverdeling is subliem gebalanceerd.

13324201_2038662473026371_1442948489_o

Deze is ook zeer interessant met dat haast doorschijnende, fluorescerende blauw, dat zo prachtig de dialoog aangaat met de aanwezige dynamische omgevingsfactoren. Het is me een raadsel hoe de kunstenaar het voor elkaar heeft gekregen dat er geen enkele parkerende fietser door de natte verf heen is gereden. Het waarschijnlijkst is, dat hij net voor sluitingstijd een enorme opwelling van kunstzinnigheid kreeg en heel snel de Gamma in en uit is gerend om op het maagdelijke parkeerterrein zijn scheppingsdrang bot te vieren.

13383641_2038663146359637_1909687647_o

Maar hier zien we het centrale werk van deze expositie. Vergeleken met dit hoogstandje is De Nachtwacht een veredelde postzegel. Untitled is het product van een genie dat het grote gebaar niet schuwt. Het gigantische werk meet maar liefst 30 meter en krult zich om de hoek van de straat. De voorliefde van de kunstenaar voor witte latex is uiterst gedurfd: het is altijd weer oppassen dat dit materiaal, dat op elke garage- en toiletmuur te vinden is, niet te banaal wordt toegepast. Wat meteen opvalt aan dit werk is de losse toets en het reliëf dat in de verf is aangebracht. De lichtvoetige elegantie is een lust voor het oog. Maar het is niet alleen decoratieve schoonheid, de anonieme actionpainter heeft ook een boodschap. Hij uit felle kritiek op het instituut Museum. Waarom zou je kunst opsluiten in een 'white cube' als je de hele wereld en alles dat erin staat ook tot een gigantische witgeschilderde galerie kan verheffen?

Dit is kunst in de openbare ruimte op zijn best. Gaat dat zien, er zijn geruchten dat rond meerdere bouwmarkten exposities opduiken. Toegang is gratis.


Tim Fraanje (M.A.) draait aan knopjes in synthpop-duo Big Hare en organiseert een experimenteel festival dat Sneeuw en Ruis heet. Hij houdt van knutselen, mooischrijverij, zoete cocktails en dansen in misplaatste outfits.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons