nieuwsbrief
menu Asset 14

Verfrans je spotify-spotjes

Literair Anna van Leeuwen
Mail

Spotify kent me beter dan ik mezelf ken. Op muziekgebied dan. Even moesten we aan elkaar wennen, toen ik bijvoorbeeld Ali B. voorgeschoteld kreeg in mijn Discover Weekly-lijst. Erg pijnlijk, maar het is al vergeten door allerlei andere ontdekkingen waar ik inmiddels niet meer zonder kan. Dat mijn dochter van twee Aafke Romeijns versie van 'Huilend naar de Club' nu kan meezingen, is een groot cadeau.

Waar ik mezelf echter niet toe kan brengen, is te betalen voor reclame-vrij. Dus hoor ik zo'n tien keer per dag irritante spotjes, waarin een indringende stem vraagt waar ik muziek wil luisteren. Dan vertelt één of andere prutser weer dat hij een nieuw album heeft of moet ik luisteren naar een gezin waarvan alle leden een andere, maar even monsterlijke muzieksmaak hebben. Daar komen ze gelukkig onderling prima uit, dankzij zo'n gezamenlijke playlist, maar dat betekent niet dat ik het ook wil horen!

Laatst heb ik mijn Spotify een dagje meegenomen naar een Brusselse wifi en ondanks de vermeende tweetaligheid van die rare stad, zijn sindsdien alle reclames Franstalig. Het is betoverend mooi, om tussen mijn nieuwe lievelingsnummers te worden afgeleid door zoete mannen- en vrouwenstemmen, die bijvoorbeeld een 'playlist collaborative' aanprijzen of uitleggen: 'Tu veux rester au game? Clique la playlist Rap Game'. Ik houd niet van rap maar het wordt zo zwoel aangeprezen dat ik bijna een keer op de afspeellijst geklikt had.

Retourtje Brussel heb je al voor 90 euro, ik vind het de investering hartstikke waard. Ik luister zo vaak mogelijk, tot ik mijn spotify opnieuw op moet starten. Dan wordt de betovering verbroken en moet ik weer horen waar ik bootcamp-kleren kan kopen. En allerlei andere Hollandse ongein, getverderrie.


Anna van Leeuwen is Hard//hoofd-redactielid, freelance kunstjournalist en schrijft korte verhalen. Ze zou graag een alpaca hebben voor op haar balkon. Alvast bedankt.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons