nieuwsbrief
menu Asset 14

Ooggetuigen​verslagen

Actueel Simone Peek
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Simone Peek zet vraagtekens bij de live-berichtgeving rondom terroristische aanslagen.

Hoe dicht jij staat bij de slachtoffers van het terreur in Brussel? Zeer, je had het zelf kunnen zijn, kopte het NRC. Of letterlijk: ‘Daar’ in Brussel kan zomaar ‘hier’ in Nederland zijn.’ Juist ja. Dat is het inderdaad met terreuraanslagen: de publieke doelwitten maken iedereen tot potentiële prooi en elke voorbijganger tot mogelijke agressor, ook hier. De angst voor het denkbare reikt verder dan de teller.

Online nieuwsorganisaties spelen een twijfelachtige rol in het verslag leggen van de gebeurtenissen. Burgerjournalistiek voert de boventoon, terwijl de gevestigde journalistiek over elkaar heen buitelt om de verslagen-uit-eerste-hand te presenteren.

Smartphonevideobeelden, Twitterfotoreportages, liveblogs, alle dienen ze om de wreedheden inleefbaar te maken en zo dichtbij mogelijk te brengen. Ooggetuigenverslagen om je te identificeren met hen die het nét niet overkomen is. Nieuwsconsumenten drukken gretig op F5 en ontvangen van minuut tot minuut de ontwikkelingen op de ramplocatie.

Is er een grens? Hoe dichtbij willen we komen? Wie dienen we met onze belevingsverslaving? Het lijkt achterhaald – moeten we dezelfde technieken die we gebruiken om de Oscaruitreikingen mee te beleven, ook toepassen als het om doodslag in onze eigen achtertuin gaat?

Je doet slachtoffers geen eer aan door hun gewelddadige behandeling mateloos in het publieke oog te leggen. Je speelt de daders in de kaart door de taferelen van hun bruutheid toe te laten in het zicht van je werkplek, café, je slaapkamer.

Bij een instrument zo psychologisch als terreur hebben we, waar mogelijk, de verantwoordelijkheid om controle over onze eigen geest te houden. Dát is vrijheid.

Neem kennis, betuig steun aan wie dat behoeft. Klik niet door tot je de laatste druppel ziet. Houd het nalatenschap in eigen hand. Nieuwsorganisaties: haal adem voor je publiceert, leg je toe op duiding en feiten, niet op clicks en sensatie.


Simone Peek is Hard//hoofd redactielid. // simone@hardhoofd.com

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons