nieuwsbrief
menu Asset 14

Spring, blijf springen

Artikel Ron Vaessen
Mail

In de voorbije maanden kocht ik: een tv, koptelefoon, nieuwe overhemden en broeken, een rode Dopper en stappenteller met hartslagsensor, een telefoonabonnement met nieuw toestel, kaartjes voor The Lobster en Star Wars, een etentje met vriendinlief. Ik besloot: dagelijks een koude douche te nemen, te ontbijten met groene smoothies, hard te lopen. Ik wilde: naar de opera en meer films, ballonvaren, nieuwe schoenen kopen, De Dialogen van Seneca en twintig andere urgent geworden boeken kopen en misschien lezen, mediteren en ooit aan yoga beginnen, nadenken over de toekomst en een keer die scriptie afronden.

Een socioloog ziet mogelijk een consument die zich met koopwaar of goede voornemens wil verheffen. Ik zie een jongen van 28 die aan zijn leven wil ontsnappen, die wil vliegen, zoals het jongetje in de Franse film Le ballon rouge met een kluitje ballonnen wegvliegt van al zijn problemen.

Verheffing is een illusie, vroeg of laat moet ik landen, denk ik. Maar is niet al het menselijke een illusie, waarheid tot het tegendeel geloofd wordt? Koud douchen gaf me wekenlang evenveel ontsnappingseuforie als het eerste goede boek over zelfverheffing dat ik las. Bij het omdoen van mijn sporthorloge trilde ik zachtjes van genot, de bioscoopbezoekjes gaven lucht. Een enkele keer ben ik daadwerkelijk aan een voorbij leven ontsnapt. Ik eet nu bijvoorbeeld gezonder en beweeg meer.

Ron_Tip_Spring
Beeld: Yves Klein

De landing is wel hard. Harder, misschien. Toen mijn vriendin me ergens op aansprak twee minuten ná meditatie, ontvlamde ik in razernij. Dat de Dopper water lekte, de koptelefoon geluid, de aankopen iets te zwaar in mijn budget sneden, de wekker iedere keer weer te vroeg gaat en alle hoop van gisteren is – het helpt allemaal niet bij het loskomen van de grond.

Leven is vermoeien. Hét leven, of althans het mijne, kan worden samengevat in een driedelige sequentie. Een herhaling, in willekeurige volgorde: hoop, sprong, verwachtingen. Ik typte verachtingen, dat klopt óók.

Nooit land ik waar ik me had voorgesteld. Soms vertel ik mezelf dat een mislukte sprong toch geslaagd is. Dat die toevalligheid het onophoudelijk springen waard maakt. Daar geloof ik in, al is dat ook naïviteit. Daarom raad ik iedereen aan: spring, blijf springen. Het gaat nooit goed, en dat is goed. Sta niet stil, of pas later. Wijsheid komt met de sprongen.

 


Ron Vaessen (1987) is wetenschapsjournalist en zint op een debuutnovelle.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons