nieuwsbrief
menu Asset 14

Sociale verwarring

Artikel Anna van Leeuwen
Mail

Vóór gisteren was Anna’s online leven redelijk overzichtelijk. Nu is ze onrustig en in de war. Telt één hartje als drie likes?

Offline is mijn leven een zooitje, aangezien ik in sociaal opzicht nogal neurotisch ben. Mijn tijd is ruwweg te verdelen in twee activiteiten: sociale interactie en het stilletjes evalueren van die sociale interactie. Dat evalueren kan heel wat uren in beslag nemen, vooral in de nacht: zei ik iets verkeerd? Wie lachte er niet? Waarom? Een hele hoop vragen die zijn samen te vatten als: houden ze wel van me?

Deze levensvraag is zo lastig te beantwoorden dat ik iedere vorm van menselijke omgang met de verve en precisie ontleed van een puber die een appje van een date krijgt. En als ik schrijf 'iedere vorm van menselijke omgang' dan bedoel ik dat precies zoals ik het schrijf: de caissière (vindt ze me een snob omdat ik geen tasje wilde? Of zou ze me juist een milieuvervuiler vinden als ik wel een tasje had gewild?), de vrouw met de grote hond (Vindt ze het stom dat ik van dat monster schrok?), de dikke chagrijnige man in de rolstoel (OMG, wat is het lastig om hem van me te laten houden!), en ga zo maar door.

Gelukkig kon ik op Facebook heel makkelijk bevestiging tanken als het offline leven me even te ingewikkeld werd. Dat ging zo: ik postte een grapje, leunde achterover, lichtelijk gespannen, totdat een warme deken van liefdevolle likes op me neerdaalde. Puur genot. Ze houden van me. <em>Instant satisfaction</em>. De enige twijfel die af en toe kon toeslaan: was dat grapje wel goed genoeg?

Dit is niet altijd makkelijk. Eén keer heb ik na een half uur geen likes mijn bericht met schaamrood op de kaken van Facebook gehaald. Kennelijk was het niet leuk genoeg. Sorry als je dat mislukte grapje toch hebt gezien, mijn excuses, echt. Maar mijn verslaving was ten minste overzichtelijk. Er was een minimaal aantal likes dat ik overtuigend genoeg vond om met een gerust (bevestigd) hart verder te gaan met mijn offline geploeter. Ik durf niet te verklappen hoeveel likes dat is, dat voelt een beetje intiem. Alsof je een alcoholist naar het minimaal aantal biertjes vraagt.

Dat overzicht, die standaarddosering, die in de loop der jaren wel steeds hoger werd, is gisteren volledig door de war geschopt. Dat doet zeer. Facebook heeft gisteren mijn recht-toe-rechtaan bevestigingsdrug veranderd in een ingewikkelde cocktail van emoji’s die ik niet begrijp. Iemand schreef: 'Het gewone duimpje wordt nu een soort "ga zo door", met een hartje scoor je pas echt punten.' Maar hoe verhouden die hartjes zich dan tot mijn noodzakelijke dosis likes? Telt één hartje als drie likes? Of tellen likes gewoon niet meer?

Sinds gisteren ben ik onrustig en in de war. De dikke chagrijnige man in de rolstoel heb ik net op zijn mond gezoend. Hij leek dat gelukkig te waarderen, maar inmiddels vraag ik me af of dat telde als een like of als een hartje.


Anna van Leeuwen is Hard//hoofd-redactielid, freelance kunstjournalist en schrijft korte verhalen. Ze zou graag een alpaca hebben voor op haar balkon. Alvast bedankt.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons