nieuwsbrief
menu Asset 14

Ongelikte beer

Actueel Jules Roosenboom
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Gerard Bouman laat een slagveld achter bij de politie: de operatie is mislukt, de patiënt is dood en er ligt een rekening van een half miljard. Jules vindt dat leidinggevenden bij zichzelf te rade moeten gaan.

In het artikel over de mislukte nationale politie in de Volkskrant van afgelopen zaterdag wordt scheidend korpschef Gerard Bouman neergezet als een nietsontziende, rauzende machtswellusteling. Met rugdekking van toenmalig Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, die zelf ook een ongelikte beer blijkt te zijn, richtte Bouman het hele project eigenhandig te gronde. De ex-AIVD-chef negeerde stelselmatig gevoeligheden, hield zich aan geen enkele afspraak met de politiebonden en was wars van iedere vorm van nuance. Aan het eind van de rit wilde niemand meer met hem praten, te meer omdat hij naar verluidt op een vergadering verscheen in politieuniform, compleet met pistool en pepperspray. Daarmee maakte hij aan iedereen duidelijk dat hij het alfamannetje was. Impliciet zei hij: als het moet schiet ik iemand in zijn knieschijf.

Het is nog altijd een leiderschapsstijl die tot de verbeelding spreekt: de sterke man die zich niet laat afremmen door bureaucratisch geneuzel en ellenlange vergaderingen. Iemand die de knoop doorhakt en zaken geregeld krijgt, desnoods met geweld. Bouman is niet de enige die op deze wijze te werk gaat. Voormalig NS-topman Jan ‘de slager’ Timmer had een vergelijkbare leiderschapsstijl. Over hem gaat het gerucht dat hij Tineke Netelenbos (toen Verkeersminister tijdens Kok II) tijdens een moeilijk lopende onderhandeling zijn doodshoofdbretels toonde. In de lagere echelons gaat het, als we de berichten mogen geloven, ook regelmatig mis. Bij meubelgigant Ikea regeren de lagere managers als kleine dictators over hun afdelingen. En zelfs bij de hoogst knuffelbare Efteling schijnt het managementteam te bestaan uit een groep moderne slavendrijvers.

In de praktijk heeft deze manier van leidinggeven zelden het gewenste effect. Bouman laat een slagveld achter: de operatie is mislukt, de patiënt is dood en er ligt een rekening van een half miljard. Ook in andere organisaties blijkt de stijl-Bouman uiteindelijk averechts te werken. Aan het eind van de rit wil niemand meer met de schreeuwlelijken om tafel en haakt personeel af door de verziekte sfeer op de werkvloer.

Een goed leider beschikt over een groot arsenaal aan stijlen en technieken: diplomatie, overwicht, empathie, kennis, et cetera. Bouman en Timmer kennen maar één stijl, en die vertoont overeenkomsten met de wijze waarop Dzjengis Khan zaken deed: zwaaiend met een kromzwaard.

Foto via Flickr


Jules Roosenboom is Hard//hoofd-redactielid, woont en werkt in Zuid-Limburg. Hij is bezig met zijn master politieke cultuurwetenschappen en werkt daarnaast als freelance tekstschrijver. // jules@hardhoofd.com

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons