nieuwsbrief
menu Asset 14

Grensbewaking

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Rutte wil de vluchtelingenstroom terugbrengen naar nul. Maar muren helpen niet. Hoe scherper we de landsgrenzen willen bewaken hoe meer onze morele grenzen lijken te vervagen. Michiel vraagt zich af of mensen wel beseffen wat in het uiterste geval de consequenties zullen zijn.

Mail

Humor is geen wapen. Humor is een verdedigingsmiddel. Zolang men de spot drijft met een absurd idee, is de wereld er relatief van gevrijwaard. In dat licht moet ook een recente column van Heere Heeresma jr. in Trouw worden gezien.  Hij roept op tot klare taal binnen het vluchtelingendebat en stelt dat het enige antwoord op de toenemende stroom vluchtelingen een mitrailleur is. Niet dat Heeresma dat zelf een goed idee vindt, maar hij wil iets laten zien. Hij wil laten zien dat wanneer bepaalde ideeën in het extreme worden getrokken, deze vanzelf belachelijk worden en daarmee kunnen worden verworpen.

Ik denk dat we deze stelling verder kunnen doorvoeren. Zolang men iets belachelijk blijft vinden, gebeurt het in principe niet. Het wordt pas zorgelijk zodra mensen dit soort ideeën als een serieuze optie gaan beschouwen. Dit is in het geval van de column van Heeresma helaas niet ondenkbaar gezien er ook mensen waren die zich verheugden over nieuwsberichten over drenkelingen. Dit weekend kondigde een Duitse politica aan dat wat haar betreft het vuur geopend kon worden.

Wat moet er gebeuren wanneer absurde ideeën serieus genomen worden? Wat moeten we doen wanneer een onuitgesproken gedachte (‘de vluchtelingenstroom indammen’) tot in het extreme wordt doorgetrokken (‘de mitrailleur erop zetten’) maar mensen het niet belachelijk blijken te vinden? Ze dit niet zien als louterende satire maar als bittere ernst? Moet men dan met serieuze argumenten terug slaan om aan te tonen dat dit toch niet de manier is om met medemensen om te gaan?

Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat ridiculisering nog steeds een verdediging is tegen deze ideeën. Wanneer een mitrailleur nog niet ver genoeg gaat is dat een teken dat we de kwestie nog niet voldoende uitvergroot hebben. Wat moeten we immers doen wanneer vluchtelingen blijven komen wanneer er een paar worden neergeschoten? Tanks aan de grenzen? Bommen werpen op groepen vluchtelingen, waar vrouwen en kinderen tussen zitten? En als dat niet werkt? Elke vluchteling dan maar afmaken? Het wordt hoog tijd dat deze vragen gesteld gaan worden zodat politici niet meer gratuit kunnen beweren dat ze het aantal asielzoekers in Nederland willen verminderen.

Michiel Bron (20) is derdejaars student geschiedenis en wijsbegeerte. Daarnaast is hij actief bij CNVjongeren en studentenvereniging S.S.R.-N.U.

Foto via Wikimedia

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5