nieuwsbrief
menu Asset 14

Grensbewaking

Actueel Gastbijdrage
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Rutte wil de vluchtelingenstroom terugbrengen naar nul. Maar muren helpen niet. Hoe scherper we de landsgrenzen willen bewaken hoe meer onze morele grenzen lijken te vervagen. Michiel vraagt zich af of mensen wel beseffen wat in het uiterste geval de consequenties zullen zijn.

Humor is geen wapen. Humor is een verdedigingsmiddel. Zolang men de spot drijft met een absurd idee, is de wereld er relatief van gevrijwaard. In dat licht moet ook een recente column van Heere Heeresma jr. in Trouw worden gezien.  Hij roept op tot klare taal binnen het vluchtelingendebat en stelt dat het enige antwoord op de toenemende stroom vluchtelingen een mitrailleur is. Niet dat Heeresma dat zelf een goed idee vindt, maar hij wil iets laten zien. Hij wil laten zien dat wanneer bepaalde ideeën in het extreme worden getrokken, deze vanzelf belachelijk worden en daarmee kunnen worden verworpen.

Ik denk dat we deze stelling verder kunnen doorvoeren. Zolang men iets belachelijk blijft vinden, gebeurt het in principe niet. Het wordt pas zorgelijk zodra mensen dit soort ideeën als een serieuze optie gaan beschouwen. Dit is in het geval van de column van Heeresma helaas niet ondenkbaar gezien er ook mensen waren die zich verheugden over nieuwsberichten over drenkelingen. Dit weekend kondigde een Duitse politica aan dat wat haar betreft het vuur geopend kon worden.

Wat moet er gebeuren wanneer absurde ideeën serieus genomen worden? Wat moeten we doen wanneer een onuitgesproken gedachte (‘de vluchtelingenstroom indammen’) tot in het extreme wordt doorgetrokken (‘de mitrailleur erop zetten’) maar mensen het niet belachelijk blijken te vinden? Ze dit niet zien als louterende satire maar als bittere ernst? Moet men dan met serieuze argumenten terug slaan om aan te tonen dat dit toch niet de manier is om met medemensen om te gaan?

Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat ridiculisering nog steeds een verdediging is tegen deze ideeën. Wanneer een mitrailleur nog niet ver genoeg gaat is dat een teken dat we de kwestie nog niet voldoende uitvergroot hebben. Wat moeten we immers doen wanneer vluchtelingen blijven komen wanneer er een paar worden neergeschoten? Tanks aan de grenzen? Bommen werpen op groepen vluchtelingen, waar vrouwen en kinderen tussen zitten? En als dat niet werkt? Elke vluchteling dan maar afmaken? Het wordt hoog tijd dat deze vragen gesteld gaan worden zodat politici niet meer gratuit kunnen beweren dat ze het aantal asielzoekers in Nederland willen verminderen.

Michiel Bron (20) is derdejaars student geschiedenis en wijsbegeerte. Daarnaast is hij actief bij CNVjongeren en studentenvereniging S.S.R.-N.U.

Foto via Wikimedia


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons