nieuwsbrief
menu Asset 14

Verborgen webcams

Artikel Maartje Smits
Mail

Jarenlang heb ik dit voor mezelf gehouden, dat was egoïstisch, geef ik toe. Ik was bang dat al te grote bekendheid de ondergang van dit fenomeen zou betekenen. Maar deze herfst is zo nat en troosteloos dat ik niet langer kan zwijgen. Laten we echter afspreken dat je hier met niemand anders over spreekt.

OK.

Google dit: view/viewer.shtml

Et voilà!

Nu is het een kwestie van klikken en wachten. Maak je geen zorgen, we doen niks illegaals. Dit zijn gewoon webcams die uit luiheid of onwetendheid niet zijn afgeschermd (dat is dus waarom discretie gepast is, we willen geen slapende honden wakker maken). Zelf volg ik graag dit rommelige kantoor in China, waar ik een van de werknemers regelmatig zijn nagels zie vijlen terwijl hij een ongezonde hoeveelheid koffie nuttigt. Rusland is natuurlijk de koning op het gebied van observatie, getuigt ook deze webcam, die het leven in White Lake City ongegeneerd vastlegt. Ik denk tenminste dat het Rusland is; omdat de webcams onbedoeld publiek zijn, geven ze over het algemeen weinig informatie over de precieze locatie.

11226212_10206325916079618_2318663621797682594_o

Het is slow TV maar dan beter, omdat er meestal echt niks gebeurt. En juist wanneer je weg wil klikken, draait de schotelantenne een kwartslag of loopt opeens iemand de studio binnen. Soms heb ik medelijden met de mensen wiens leven dag en nacht wordt uitgezonden. Zeker wanneer er plotseling wordt ingezoomd en ik merk dat iemand deze webcam echt gebruikt om het personeel in de gaten te houden. Waar is de eigenaar naar op zoek? Heeft die werknemer nu een probleem omdat hij al een half uur met zijn benen op het bureau zit? Ik voel me bijna schuldig dat ik hem niet heb gewaarschuwd . Daarom gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar webcams die bijna niks registeren. Uiteindelijk gaat er niets boven een verlaten parkeerplaats waarop af en toe een eekhoorntje voorbij hupst.


Maartje Smits Maartje Smits is schrijvend detective en imker. In 2015 verscheen haar dichtbundel Als je een meisje bent bij uitgeverij De Harmonie.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons