nieuwsbrief
menu Asset 14

De stilte zoeken op Vlieland

Artikel Paula Lina
Mail

Wat ooit één grote zandplaat was, is tegenwoordig een eiland waar mensen leven. De aangelegde natuur leeft langzaam op en behalve mensen hebben er zich onderhand ook dieren gehuisvest. Sommige dieren zijn overgebracht, andere zijn er spontaan gestrand.

Vrijwel autovrij (alleen een paar eilanders rijden er auto) is Vlieland met zijn aangelegde natuur een gewild eiland onder wandelaars, fietsers en andere actieve natuurliefhebbers. Op het eiland is er namelijk genoeg te verkennen, van het relatief jonge, honderd jaar oude bos tot de duinen en het strand.

Wie voor het eerst aankomt op het eiland, komt meteen aan in de drukte. De haven en de aanmeerplek van de veerboot grenzen aan het dorp, waar zich overdag de meeste mensen bevinden.

Nog geen kilometer van het dorp ligt de ogenschijnlijk ongerepte natuur. Het bos omringt het dorp en neemt ongeveer een derde van het eiland in.

Bij het natuurkampeerterrein, vlak naast het bos, ligt het huis van boswachter Anke Bruin. Samen met haar zoek ik de rust van Vlieland op. Luisterend naar de natuur en vogels lopen we door bos en duinen, terwijl ik Anke vraag hoe het is om midden in de natuur te leven.

Waar het eiland behoorlijk vol lijkt bij het dorp of op de camping, blijkt dat wel weer mee te vallen in het bos. Tijdens mijn wandeling kom ik geen enkel persoon tegen. Of dat komt door de grootte van het bos of het feit dat de meeste mensen toch voor een fietstocht in de duinen kiezen, is niet helemaal duidelijk. Bij een fietstocht kom ik namelijk wederom slechts enkele mensen tegen.

De vogels in het Vliese bos zijn overdag een beetje schuw, dus als vogelspotter moet je misschien niet te hard door het bos stampen. Je kunt je er natuurlijk ook gewoon bij neerleggen dat het natuurgeluid van Vlieland veel meer is (of is het minder?) dan vogelgefluit en de stilte omarmen. Een andere manier om toch die veelbesproken vogels te horen is ervoor zorgen dat je veel te vroeg wakker wordt; of gewoon je koptelefoon opzetten, je ogen sluiten en goed luisteren naar deze opname.


Paula Lina ('89) is een freelance journalist en muzikant. In taal en geluid drukt zij zich uit.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons