nieuwsbrief
menu Asset 14

Rode pepertijd

Artikel Mirko van Pampus
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Het lijkt soms of alle dingen alleen maar slechter worden. Mirko wordt er wanhopig van en pleit voor het herdefiniëren van de term komkommertijd.

In Griekenland verloor de volksvertegenwoordiging op voorspelbare wijze een niet te winnen wedstrijd tegen FC Kapitaal. Alles wat de Griekse bevolking niet leek te willen, moet nu toch en de banken kregen hun zin (en geld). Total surrender, of om het hedendaagser te verwoorden: democrexit. (Er was overigens wel degelijk ook een komkommer Griekenland)

Aan de andere kant van de Egeïsche Zee ondertussen, vonden 32 linkse pro-Koerdische jongeren de dood bij een aanslag van de fascisten van de IS. De reactie van de Turkse regering was even contraïntuïtief als pervers: alles wat links en/of Koerdisch was werd onmiddellijk gebombardeerd, gearresteerd, verboden of geëxecuteerd. De IS was de lachende derde en de wereld vond het wel best.

Tot slot aan onze eigen gezellige Noordzee (voor de komkommerversie: het zeevonkdrama dat geen drama was), de vluchtelingencrisis bij Calais. Duizenden mensen op drift voor oorlog, klimaatverandering en economische crises, die niet verder mogen naar hun families in Engeland en vastzitten in de mensonterende Calais Jungle. Een Britse krant wist de zaak op bijna cynische wijze alsnog te verkomkommeren door melding te maken van al die arme Britse vakantiegangers die nu geen bootovertocht konden maken.

Kortom, het zijn treurige dagen met weinig houvast en hoop. De onderstaande internetcartoon vat het wel aardig samen. De laatste tijd heb ik inderdaad steeds vaker de behoefte aan minder informatie en meer tropisch eiland, bier en voetbal. De realiteit is echter dat jezelf informeren, hoe deprimerend ook, misschien wel het enige tegengif is tegen de waan die maakt dat wij denken dat Grieken, Koerden en migranten, om maar wat hoofdpijndossiers te noemen, zich hun eigen onheil op de hals hebben gehaald.

En recherche du temps concombre. Ik heb het niet kunnen vinden. Ik voel eigenlijk meer voor rode-pepertijd, uientijd, wasabi-tijd, of om het even iedere andere half-groente waarvan je de tranen in de ogen krijgt.

tumblr_m1lsddSarv1qzxe0uo1_500


Mirko van Pampus leidt een pendelend bestaan tussen Amsterdam en Londen, waarbij hij in de wereldstad het geld uitgeeft dat hij in het werelddorp verdiend heeft.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons