nieuwsbrief
menu Asset 14

Geen zorgen

Artikel Wester van Gaal
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Wester maakt zich zorgen over de opwarming van de aarde en dan met name over de uitblijvende verontwaardiging hierover.

De berichtgeving over politiek en weer lijken soms hetzelfde: het leest als een soap. Hittegolf en nachtvorst wisselen elkaar af als kabinetscrises en declaratieschandalen. En de kijker kan weeklagen zonder iets te hoeven doen. Klimaatverandering is een direct gevolg van ons collectieve (wan-)gedrag. Ja, er is onzekerheid over de cijfers, maar het veelgehoorde ‘we weten toch niet precies hoe het zit’ gaat niet op. 97% van de wetenschappers is het eens over de oorzaak van klimaatverandering. Er is geen grotere consensus denkbaar.

Daarom is er focus nodig, niet op het wangedrag van het weer, maar op ons eigen wangedrag – dat is het grote verhaal. Wat er ontbreekt in Nederland is een gerichte berichtgeving die nationale campagnes uit de samenleving genoeg slagkracht geeft om de neuzen dezelfde kant op te houden.

In Engeland lukt dit wel. Sinds hoofdredacteur van The Guardian Alan Rusbringer in maart de Keep it in the Ground campagne lanceerde, fungeert de krant als vliegwiel voor kleine gelieerde projecten. De duidelijke koers verzamelt aandacht voor journalisten als Andrew Simms om dochterprojecten als The One Hundred Months campagne te promoten en netwerken te onderhouden. Een ander voorbeeld is het Nederlandse Parlement of Things, een schrijfwedstrijd voor het nieuwe verhaal over klimaatverandering.

Marjan Minnesma won onlangs met haar organisatie Urgenda en negenhonderd mede-eisers een rechtszaak tegen de Nederlandse staat. Hierdoor wordt de staat verplicht gesteld tegen 2020 een drastische CO2-reductie te realiseren. Minnesma verwoordde haar missie laatst als volgt: ‘We weten wat er moet gebeuren. Laten we samen aan de slag gaan en anderen meesleuren in ons onstuitbaar enthousiasme.’ Het zou mooi zijn als er een hoofdredacteur rondloopt die zich aangesproken voelt.

Beeld via Flickr


Wester van Gaal

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons