nieuwsbrief
menu Asset 14

Gendervrij toiletteren

Artikel Paula Lina
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Paula is groot voorstander van gendervrij toiletteren, maar vraagt zich af of je dit bereikt door aparte wc's te openen.

Persoonlijk maakt het me niet zoveel uit of er nou een man of vrouw voor of na me het toilet op gaat; zolang de wc maar proper is. Het mannetje of vrouwtje dat als een haast primitief teken op de toiletdeur staat, biedt in mijn ogen niet meer dan een richtlijn. Ik heb zelf vaak genoeg een mannentoilet of gehandicaptenpot opgezocht. Niet uit gendergerelateerde overwegingen, maar gewoon omdat ik hoognodig naar de wc moest. Ik stapte naar binnen bij de mannen, ging zitten, deed mijn zaakje en waste mijn handen. Geen man die er naar omkeek – en de vrouwen die vol walging hun hoofden schudden, lachte ik vrolijk toe, omdat de mannenwc veel schoner was.

Hoewel het bieden van een discriminatievrije toiletruimte als een mooi en idealistisch streven klinkt, laat de uitvoering nog te wensen over. De genderneutrale toiletten zullen náást de traditionele mannen- en vrouwentoiletten komen. Het maken van een speciaal toilet met een speciaal bordje roept bij mij nogal negatieve gevoelens op. Dat het nastaren na het openen van die aparte deur alsnog kan gebeuren, is trouwens ook niet uit te sluiten. Separatie leidt niet tot acceptatie.

Door genderneutrale toiletten als apart te bestempelen, benadruk je de zogenaamde afwijking. Het lijkt me nogal wat, als je het hokje ‘ongedefinieerd slash gehandicapt’ in moet stappen, omdat je niet geaccepteerd wordt in een ‘klassiek’ toilet. Kunnen we dat mannetje en vrouwtje niet veel makkelijker wegdoen? Misschien is het gewoon wel tijd voor een no nonsense, gendervrij toilet. Hoe moeilijk kan het zijn?

Ik loop in de horeca regelmatig te speuren naar het juiste toilet. Links, rechts; bij welke deur moet ik zijn? Laatst kwam ik in een restaurant waar ze de perfecte oplossing leken te hebben gevonden voor het seksistische toiletdilemma. Op de deuren stonden twee letters: WC.


Foto: Flickr/Ted Eytan


Paula Lina ('89) is een freelance journalist en muzikant. In taal en geluid drukt zij zich uit.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons