nieuwsbrief
menu Asset 14

Niet van deze tijd

Artikel Suzanne Schönbeck
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Suzanne leest geregeld dat dingen niet meer van deze tijd zijn. 

Sinds het bewuste krantenbericht stel ik mij de N36 nabij Almelo trouwens voor als een modderig kuilenpad waar forensen in tweedehands Fiats overheen jakkeren, geagiteerd toeterend naar blootvoetse pelgrims en landlopers met ezeltjes. Dat zou inderdaad niet van deze tijd zijn, want iedere forens heeft een leasewagen. Het betrof echter de onveiligheid en het achterstallige onderhoud van de N36. Dat lijkt mij in iedere eeuw even ongewenst.

De frase ‘niet meer van deze tijd’ is een uiting van argumentenarmoede. Het blijkt een enorm handige zin om je punt mee te maken. Het kwalijke is echter dat mensen die zich bedienen van deze frase zich schuldig maken aan het uithollen van discussies. Het gesprek wordt op een ander niveau gevoerd. Wat de opponent beweert is achterhaald en functioneert niet. Wat de persoon zelf beweert is onduidelijk, maar heeft in ieder geval de schijn vooruitstrevend en pragmatisch te zijn.

In het geval van Uberpop bijvoorbeeld heeft de discussie tussen voor- en tegenstanders het terrein van wel/niet-van-deze-tijd nog niet weten overstijgen. Terwijl dit geen kwestie is van de moderniteit versus technofobische broekpoepers, maar van taxichauffeurs schadeloos stellen voor een investering die zij werden (en worden) gedwongen te doen om hun beroep uit te oefenen. Maar nee, volgens Uberpop: taxichauffeurs zijn tegen vooruitgang, dus 1-0!

Voor de zekerheid zou ik daarom zeggen: als iemand iets niet van deze tijd vindt, wees het daar in eerste instantie niet mee eens. Denk bijvoorbeeld aan alle goede dingen die niet van deze tijd zijn en die we graag willen behouden. Zoals pastinaken. En Bach. En afleveringen van Heartbreak High die je nog op videoband hebt bij je ouders. En ga daarna op zoek naar de ware argumenten om iets wel of niet te doen.

Foto: William James, Toronto History via flickr.com


Suzanne Schönbeck is bureauredacteur bij Sdu Uitgevers en adjunct-hoofdredacteur van Hard//hoofd.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons