nieuwsbrief
menu Asset 14

Vertrouw op de verlanglijst

Artikel Gastbijdrage
Mail

Buiten mijn wil om belandde ik in een olijfoliewinkel. Een olijfoliewinkel is een winkelpand met, de naam zegt het al, alleen maar olijfolie. Ik keek verder in de straat of er misschien ook een mayonaisewinkel of een bastognekoekenwinkel was – producten die wat mij betreft meer recht hebben op een gespecialiseerde winkel dan olijfolie – maar die waren er niet.

Onwennig liep ik door de zaak. Het verlanglijstje voor mijn moeders verjaardag hing slap in m’n hand. Erop stond: ‘olijfolie van de olijfoliewinkel’. Dit jaar wilde ik het niet weer laten uitdraaien op een V&D-cadeaubon. Dus zag ik mij genoodzaakt deze opdracht klakkeloos op te volgen.

800 exact dezelfde flesjes stonden voor me, ieder met een ander label. Al snel kwam er een verkoper op me af. De besluiteloosheid was me blijkbaar aan te zien. Hij kneep z’n ogen lichtjes samen – een blik die me deed denken aan de experts van Tussen Kunst en Kitsch. Hij vroeg wat ik zocht.

Daar moest ik even over nadenken.


Illustratie: Franz Eugen Köhler

‘Iets voor in de salade,’ zei ik.

‘Dat zijn ze allemaal,’ zei de verkoper.

Hij vroeg wat voor soort ik zocht. Hij had van alles. ‘Mild, of sterk, of ertussenin, iets tropisch, iets gangbaars?’ Hij kwam met minuscule stukjes brood aanzetten. Daarna pakte hij een van de tientallen kleine witte proefschaaltjes van de ronde uitstaltafel.

‘Hier, dit is mijn favoriet. De exclusieve truffeleditie. Die heeft een ruime en brutale smaak.’

Ik nam de hostie van hem aan en dipte die in het schaaltje met olie. Uit beleefdheid probeerde ik zo lang mogelijk te kauwen. Toen zag ik het stickertje – de prijs was duizelingwekkend.

‘Ja, eh, prima.’

Hij liet me van nog een paar schaaltjes proeven. Er was geen verschil in smaak. Duur waren ze wel.

‘En die?’ Ik wees het schaaltje boven het goedkoopste flesje aan. De verkoper reikte me een nieuwe hostie aan, en ik kauwde ‘m weg.

‘Heerlijk.’

De verkoper begeleidde me naar de kassa.

Het cadeau werd feestelijk ingepakt door de meneer van de kassa, met olijfoliefleszak, gouden lintje, en glittersticker. Het zag er in ieder geval exclusief uit.

Uiteindelijk is de fles volledig opgegaan aan de gebakken aardappelen, iets wat de verkoper waarschijnlijk recht door de ziel zou snijden. Maar verrassing of niet, de begunstigde was er erg blij mee. Haar V&D-cadeaubonnen van de afgelopen jaren, die ze toch nooit zou gaan gebruiken, mocht ik meenemen. Die liggen nu naast mijn pennenbakje, half verscholen onder een plastic jojo en een wat grijzige laag. Ik moet nodig weer stofzuigen.

--
Luuk Hijne is 22 jaar en pas afgestudeerd in de sociale psychologie in Utrecht. Luuk wil stadsgids en schrijver worden.


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons