nieuwsbrief
menu Asset 14

Een fanbriefroman. Een egodocument (III)

Artikel Lisanne van Aert
Beeld Joost Dekkers
Mail

Lisanne van Aert schreef Een fanbriefroman. Een egodocument oorspronkelijk als theatermonoloog. Voor hard//hoofd bewerkte ze de monoloog tot acht afzonderlijke delen, geïllustreerd door Joost Dekkers. Acht weken lang, iedere zondag een deel. Acht eerlijke fanbrieven, die samen een ontroerend egodocument vormen.

III.

Ik voel dat er iets mist en ik trek iets slobberigs aan. Ik voel dat er ergens iets existentieels heel erg mist en ik kijk iets op RTL XL waarvoor je niet hoeft te betalen. Ik kijk illegaal het hele eerste seizoen van Gossip Girl, omdat ik vroeger heel erg goed wist wat er miste: een jongen om mee te tongen en toestemming om naar feestjes te gaan. Ik heb tegenwoordig allebei en weet al dat Nate met Serena is vreemdgegaan. Ook droom ik niet meer van een leven waarvan woorden als girl code en little black dress de kern weergeven. Ik kijk niet meer om mezelf te verplaatsen, anders had ik wel iets langzaams gekeken waarin de hoofdpersonen versleten truien dragen.

Ik kijk omdat ik te lam ben, daaronder veel te bang ben, om het iets te definiëren. Ik kijk geen oude klassiekers meer omdat ze me ermee confronteren; in de weerspiegeling van shots van bergen en mist zie ik mezelf naar mijn telefoon zoeken, omdat ik na drie seconden wel weer weet hoe sneeuw eruit ziet.

Ik hoor te vaak bij de meisjes die geloven dat met scrollen alles goed zal komen. Dat daar geen autonome gedachtes, gesprekken of literatuur voor nodig zijn. Dat zijn ze wel. Langdurige hersenpijn gaat alleen weg door kraken.

Iedere zin begint tegenwoordig met ik, maar de volgende niet: stop met janken en doe waar je goed in schijnt te zijn.

Ik heb iets gedacht:
De reden dat ik graag theater schrijf, is omdat mensen ervoor uit hun bed moeten komen. Ze moeten hun pyjama en telefoon uit, langs de grachten lopen. Moeten misschien wat kauwgompjes kopen op de weg heen. Praten met iemand op wie ze wel of niet zitten te wachten, en in dit praten formuleren waar ze zich tegenwoordig mee bezig houden.

Dat de mensen zich daar, in de foyer verbazen over hoeveel er te vertellen valt over een leven dat thuis nog zo basaal leek. Dat ze ineens veel gemeen blijken te hebben met iemand die van veraf nog zo onbereikbaar, zo mythisch scheen.

Dat ze mij de schuld kunnen geven (kutstuk, kutmetafoor, kutritme) als ze het gevoel hebben dat hun avond is weggegooid. Dat ze niet boos hoeven te zijn op zichzelf als ze gaan slapen, ze hebben het tenminste geprobeerd.

 

Illustratie: Joost Dekkers

 

Citaat: Antonin Artaud. Theater van de Wreedheid. vert. Simon Vinkenoog. (Amsterdam: Meulenhoff, 1982), 82.

--
Lisanne van Aert is schrijfster van pamflet, ode en bouquetreeksroman. In haar werk probeert ze naast pulp en poëzie ook cultuurkritiek te verschaffen.
Joost Dekkers is illustrator. Zijn tekenwerk verraadt een voorkeur voor het analoge en onaffe.


Lisanne van Aert is schrijfster van ode, pamflet en bouqetreeksroman. lisanne@hardhoofd.com
Joost Dekkers

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons