nieuwsbrief
menu Asset 14

Excuuscrisis

Hard//talk Mirko van Pampus
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Het is crisis en er moet bezuinigd worden. Zegt men. Maar is dat wel zo? Met Cameron en Rutte aan de thee, kijkt Mirko met argusogen naar bezuinigingsprogramma's in Europa.

Het is crisis en er moet nu eenmaal bezuinigd worden. Maar er is meer aan de hand. Of eigenlijk, er is iets anders aan de hand. Economen, van gematigd tot radicaal, stellen dit soort crisisbeleid al langer aan de kaak (zie hier een zeer kijkenswaardig clipje waar Paul Krugman twee Britse conservatieven hierover flink de les leest). De huidige financiële crisis is een crisis van onvoldoende vraag. Bezuinigingen op de publieke sector zullen daar waarschijnlijk geen verandering in brengen; een neerwaartse spiraal lijkt een meer voor de hand liggende uitkomst. Zelfs het IMF, nou niet bepaald een club van radicale socialisten, vindt het allemaal wat ver gaan en bekritiseerde de Europese bezuinigingsdrift.

Waar we nu in Europa mee te maken hebben zijn dus niet zozeer pijnlijke doch noodzakelijke maatregelen om een crisis te bestrijden, maar een ideologisch programma dat met de crisis als alles verklarend excuus versneld wordt uitgerold. Het voorstaat een gekortwiekte publieke sector, deregulering van de economie en privaat initiatief in plaats van collectieve regelingen. Met andere woorden: een klassieke nachtwakersstaat. Deze liberale ideologie ziet de samenleving het liefst als een verzameling competitieve individuen die met elkaar in contact treden door middel van een commerciële markt. Studenten als onderwijsafnemers, patiënten als zorgvragers, burgers als consumenten, kortom alle voorzieningen, diensten en sociale contacten als verhandelbare producten. There is no such thing as society. There are individual men and women, and there are families, vatte in 1987 Camerons voorganger Margaret Thatcher het al samen. In de centra van de macht lijkt dit gedachtegoed ondertussen gemeengoed te zijn geworden en het bezuiningsspook dat nu door Europa waart is er een direct uitvloeisel van.

Later vandaag komt David Cameron de Noordzee over voor een bezoek aan Mark Rutte. Aan de thee zullen beide premiers zich ongetwijfeld verkneukelen over de vlotte verwezenlijking van hun neoliberale natte dromen. Dromen waarin de samenleving gerund wordt als een bedrijf. Waarin de spoorwegen, opgejaagd door marktprikkels, hoge prijzen vragen. Waarin studeren geen intrinsieke waarde heeft, maar vooral gezien moet worden als een investering in jezelf, met alle kosten van dien. Waarin grote zorgverzekeraars hun handen vrij hebben om risicoprognoses en kosten-batenanalyses door te voeren in de gezondheidszorg. Waarin – treffender had ik het zelf niet kunnen verzinnen – je in plaats van naar de publieke bibliotheek naar Marktplaats.nl moet voor een boek.

Ieder voor zich in de boksring van de vrije markt. Brace yourselves...

Foto: Crown Copyright via flickr.com


Mirko van Pampus leidt een pendelend bestaan tussen Amsterdam en Londen, waarbij hij in de wereldstad het geld uitgeeft dat hij in het werelddorp verdiend heeft.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons