nieuwsbrief
menu Asset 14

Verhuur je brein niet

Artikel Gastbijdrage
Mail

Op een huis in mijn straat staat de spreuk "Arbeid is Zegen". Dat hebben de bewoners niet zelf bedacht; dat is er ooit opgezet toen dit Drentse dorpje nog een Kolonie van Weldadigheid was. Verderop in het dorp vind je ook wel "Flink en Vlug", "Zorg en Vlijt" en "Een van Zin". Stichtelijke spreuken die de burger moed moeten geven. Op ons huis, het lelijke eendje in de straat, staat niets, maar we mogen graag over filosoferen over onze eigen leus. Momenteel laveren we tussen "Werk in Uitvoering" (niets doet het) en "Koek en Ei" (mijn man bakt graag).

Maar "Arbeid is Zegen", dat geeft te denken. Niet om de wat ongelukkige associatie met het later bedachte "Arbeit Macht Frei"; ik geloof gerust dat de bedenker het niet ironisch bedoelde. Nee, het is meer dat de moed me ervan in de schoenen zinkt. Flink en vlug, dat is haalbaar, en zorg en vlijt heb ik als jonge ouder leren waarderen, maar arbeid een zegen? Is mijn werk dat? Zo niet, zou het dat dan moeten zijn? Of verwacht ik teveel van mijn werkende leven? En wat zou er gebeuren als ik die gedachte juist losliet?

Ik vraag het, omdat ik mijn werk zo vreselijk vind. Ik doe een promotieonderzoek, het gaat over communicatie in de kankerzorg, het is Hartstikke Relevant en als ik erover vertel op feestjes zeggen mensen, wat een Leuk Onderwerp. Het is een flexibele baan en mijn begeleiders hebben me carte blanche gegeven voor de invulling ervan. Wat een vrijheid. Maar wat een gevangenis. Ik heb misschien niet mijn ziel, maar wel mijn pen aan de wetenschap verkocht. Wat ik denk en schrijf, moet haar toekomen. "A woman must have money and a room of her own if she is to write fiction," schreef Virginia Woolf. Dat ja, en een niet-verhuurd brein.

Nou goed. Ironisch genoeg is mijn arbeid wel degelijk een zegen, voor iemand anders. Mijn man stopt binnenkort als docent op een middelbare school (zijn werk was vreselijker) om hobbyboer en thuisvader te worden. We zijn ervoor naar het noorden verhuisd: lage hypotheek, grote tuin, winkelluwe omgeving. Het geld gaat er een stuk minder hard uit. Hij neemt de taken op zich die mij als vrouw zouden hebben geketend. En zo, indirect, ben ik toch een beetje vrij. Ik ben alleen mijn ontsnappingsroute kwijt. Ik mocht zo graag fantaseren over hoe en wanneer ik ontslag zou nemen.

Op het huis naast "Arbeid is Zegen" staat "Kennis is Macht". Zo is het ook wel weer. Het kan deuren voor me openen. Ik doe het ergens voor. Waarvoor is me niet duidelijk (moeten schrijvers gepromoveerd zijn?), maar wie weet is het een zegen in vermomming. We zullen zien. In de tussentijd schrijf ik in ieder geval maar eens over het schrijven dat ik niet doe. In mijn kamer voor mezelf. Want die heb ik alvast.

--
Elin Derks woont in Veenhuizen.


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons