nieuwsbrief
menu Asset 14

Revolutie

Artikel Audioredactie
Mail

In De Keldercast praten Miriam Rasch, Nikki Dekker en Emy Koopman vanuit een kelderstudio over recente en minder recente literatuur. Deze maand sluit de Keldercast aan bij de onderbuikgevoelens die zeggen dat het roer om moet. Genoeg is genoeg. Het is tijd voor een revolutie!

Vorige keer besprak Miriam al kort de kritiek van de Koreaanse filosoof Byung-Chul Han op neoliberalisme en het rendementsdenken, deze keer gaat het over andere revoluties. Miriam, Nikki en Emy hebben het over de geruisloze revolutie in de nieuwe roman van Michel Houellebecq, waarom het Midden-Oosten een seksuele revolutie nodig heeft en hoe je een revolutie vormgeeft volgens young adult fiction.

Miriam
Michel Houellebecq – Onderworpen (mei 2015 – Arbeiderspers; vertaler: Martin de Haan, oorspr. titel: Soumission)

Michel Houellebecqs Soumission verscheen vrijwel gelijktijdig met de aanslagen op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Daarvoor was de discussie over de toekomstroman, waarin Houellebecq een moslimpartij de Franse verkiezingen laat winnen, al losgebarsten. Miriam voelt zich door het boek vooral ook persoonlijk aangesproken. Hoe sterk zijn je eigen principes in tijden van revolutie?

# The Paris Review hield een fantastisch interview met Houellebecq over zijn nieuwe roman. Hoewel, misschien kun je het beter een discussie noemen.
# In 2011 verdween Houellebecq enkele weken van de aardbodem. De documentaire/speelfilm The Kidnapping of Michel Houellebecq, starring de auteur himself is een hilarische en vreemd ontroerende vertelling over wat er toen mogelijk gebeurd is.
# Lees ook de essays van vertaler Martin de Haan, die tegelijk met Onderworpen zijn verschenen: Aan de rand van de wereld (2015 - Arbeiderspers).

Nikki
Mona Eltahawy – Hoofddoek en maagdenvlies. Waarom het Midden-Oosten een seksuele revolutie nodig heeft (mei 2015, De Bezige Bij. Vertaald door Annemie de Vries)

Het is alweer een paar jaar geleden sinds de revoluties in het Midden-Oosten. Hoe is de situatie nu voor de vrouwen die zij aan zij met hun broeders vochten voor vrijheid en democratie? Bar slecht, concludeerde Mona Eltahawy, en schreef een boek over de schrijnende, wijdverbreide misogynie in de Arabische wereld: ‘Voor de meisjes van het Midden-Oosten en Noord-Afrika: wees onbescheiden, kom in opstand, gehoorzaam niet en weet dat je er recht op hebt vrij te zijn.’

# Mona Eltahawy maakte een radiodocumentaire over hetzelfde onderwerp: Women of the Arab Spring. Luister deel 1 en hier deel 2.
# Vorig jaar was Mona Eltahawy drie kwartier lang te gast bij Mehdi Hasan van Al Jazeera’s Head to Head. Bekijk het interview

Emy
Suzanne Collins – De Hongerspelen; Vlammen; Spotgaai. (2008, 2009, 2010 – Van Goor; vertaler: Maria Postema; oorspr. titels: The Hunger Games; Catching Fire; Mockingjay).

Wie wil weten hoe een revolutie werkt, kan natuurlijk Lenin gaan lezen, maar je kunt ook veel leren van de dystopische young-adulttrilogie The Hunger Games. Over de noodzaak van hoop, bijvoorbeeld, of over slimme mediastrategieën. Bovendien is The Hunger Games goed geschreven en behoorlijk empowering voor de vrouwelijke lezer.

# In The Hunger Games proberen zowel de rebellen als het onderdrukkende Capitool de media naar hun hand te zetten. De fictionele website van het Capitool is een mooi voorbeeld van dictatoriale propaganda. (Pas wel op voor spoilers als je nog niet bij het deel Mockingjay bent.)
# Een van de eerste stukken die Emy voor hard//hoofd schreef ging over The Hunger Games: ‘De sussende werking van tienerbloed’
# Als je een revolutie wilt beginnen, maar voor Lenin noch voor Collins de tijd hebt, kun je altijd nog deze wikihow lezen.

Boekentips
# Alex Comfort– The Joy of Sex, A Gourmet Guide to Love Making [1972] (Replica van de 1e druk, 2011 – Octopus Books)
# David Vann – Aquarium (april 2015 – De Bezige Bij)
# Gustave Flaubert – De leerschool der liefde [1869] (1991 – Veen klassiek; vertaler: Hans van Pinxteren)
# Edmond & Jules de Goncourt. Dagboek (2014 – De Arbeiderspers)


Audioredactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons