nieuwsbrief
menu Asset 14

Fluit!

Artikel Gastbijdrage
Mail

Tijdens mijn werk als afwasser floot ik regelmatig. Althans, dat werd me verteld. Meestal was ik me er niet van bewust. Ongemerkt trakteerde ik de keuken op een onafgebroken blaasconcert met fragmenten top 40, sixties en klassiek.

Op een dag riep één van de koks me naar zich toe. Het gesprek was kort.

"He, Luuk. Niet fluiten."

Ik lachte. Zijn gezicht bleef strak.

"Ik meen het."

Beduusd liep ik terug naar m’n spoelhok.

Ergens snapte ik de kok wel. Misschien vond hij de sfeer van Vivaldi niet helemaal passen bij de situatie (het onder sergeantsbevel grillen van acht entrecotes de luxe per minuut en het met trillende vingers in elkaar vouwen van truffelenvelopes). Toch overheerste vooral de verontwaardiging.

Zonder fluiten kwamen de zwarte kanten van het bestaan als afwasser opeens in het volle daglicht te staan: dat ik als afwasser het lulletje van de zaak was, dat mijn outfit naar camembert stonk, dat ik pas om twee uur 's nachts klaar was met werken, en dat ik daardoor  de afterwork borrels met de mooie meisjes van de bediening miste (wat toch stiekem wel de voornaamste reden was geweest dat ik in dat restaurant wilde werken). Daarnaast was er minder aanleiding tot gesprekken (“Hey, is dat Stayin' Alive?”).

En: fluiten werkt aanstekelijk. Het komt niet zelden voor dat je deuntje een half uur later is opgepikt door een collega. Het zou prima kunnen dat die invloed zich uiteindelijk nog duizenden kilometers verder uitstrekt, wat resulteert in een geluksketen met Stayin’ Alive-fluitende Argentijnen, aboriginals, en Alaskanen – en misschien zelfs in een teken van hoop voor mensen in oorlogsgebieden, of in gemeenschappen die geteisterd worden door orkanen of overstromingen.

Fluiten is dé manier om een vrolijke draai te geven aan een barre situatie. Het is het geluid van de huppelende postbode, die kerstkaartjes in de brievenbussen werpt tijdens een sneeuwstorm. Zelfs het quasi nonchalant fluiten na een ongelukje (sneeuwpop omver gehuppeld) werkt nog oppeppend.

Als iemand je ooit verbiedt te fluiten, negeer het! Fluit in plaats daarvan urenlang recht in z'n gezicht. Net zolang totdat hij inziet dat met fluiten miljoenen hoge hordes over de hele wereld zijn genomen. Dat fluiters, in plaats van verguisd, genomineerd zouden moeten voor de Nobelprijs van de Vrede.

Uiteindelijk heb ik maar ontslag genomen.

--
Luuk Hijne is 22 jaar en pas afgestudeerd in de sociale psychologie in Utrecht. Luuk wil stadsgids en schrijver worden.


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons