nieuwsbrief
menu Asset 14

Wrap het

Artikel Maartje Smits
Mail

Pindakaas eet ik het liefst met een lepeltje, kaas in plakjes of blokjes. Een avocado in partjes met zout, peper en citroensap. Een ei gewoon gebakken.

Er wordt tegenwoordig nogal moeilijk gedaan over brood, maar los van de (on)zin van deze discussie, laten we er gewoon eerlijk voor uitkomen: broodbeleg is gewoon veel lekkerder dan de drager waar het voor bedoeld is. Helaas is het sociaal nog niet geaccepteerd om de publieke ruimte (of überhaupt) chocoladepasta met een theelepeltje te eten, daarom was ik lange tijd fervent fan van rijstwafels. Deze knapperige rondjes zijn zo licht dat je er veel van kunt/moet eten voor je vol zit – elke wafel met ander beleg natuurlijk. Het nadeel van rijstwafels is dat je een uur later weer honger hebt, en even dacht ik dat ik me moest conformeren. Gewoon twee boterhammen en dan dus kiezen: vandaag kaas, morgen hagelslag, overmorgen tahin. Nostalgisch verlangde ik terug naar de feestboterham die ik als kind op mijn verjaardag at; een sneetje bruinbrood in negen stukjes gesneden, elk stukje met iets anders belegd.

Maar nu heb ik dé oplossing. Zo simpel dat ik achteraf niet begrijp dat ik er niet eerder op ben gekomen. In de trein had ik al menig voorverpakte wrapje verslonden, een karige maar bevredigende maaltijd voor een forens. Dat ik ook met deze tortilla-envelopjes kon ontbijten/brunchen/lunchen was volledig aan me voorbij gegaan. Wie zegt dat de wrap alleen als avondeten mag dienen? Wie zegt dat dit buitengewoon efficiënte opbergsysteem, waar je zo veel lekker beleg in kwijt kan, alleen in de Mexicaanse keuken past? Terwijl ik deze TIP schrijf smikkel ik van een nutellawrap met chocopasta en stukjes banaan, amandelen en een paar flintertjes mango. Het pannenkoekje zelf heeft weinig smaak, maar dat is juist goed omdat dit het scala aan mogelijkheden alleen maar verbreedt. Een wrap met rodebietensalade en geitenkaas, waarom niet? Fruit, groente, vlees, noten, kaas. Ik ben het beleg nog niet tegengekomen dat niet in een wrap past.  Het enige wat ik nog zoek is een geschikte broodtrommel.


Maartje Smits Maartje Smits is schrijvend detective en imker. In 2015 verscheen haar dichtbundel Als je een meisje bent bij uitgeverij De Harmonie.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons