nieuwsbrief
menu Asset 14

Vakantieveilingen

'Wil jij op make-upcursus?' vraag ik aan mijn vriendin.
Ze veegt langs haar wimpers en kijkt naar haar vingers.
'Is het uitgelopen?' Ze knippert pijlsnel achter elkaar en wrijft nog een keer voorzichtig met een vinger onder haar oog.
'Nee, nee nee! Ik heb per ongeluk een make-upcursus geboekt.'
Stilte.
Voor de zekerheid strijkt ze ook nog maar even langs haar lippen.
 'Draag jij weleens make-up?'
'Nee daarom juist, ga je mee?'

Mail

Dit gesprek werd mede mogelijk gemaakt door de website vakantieveilingen.nl, waar mensen hun meest hebberige aard tonen. Daar werd ik plots bevangen door de gedachte: nee Yvette Doormerik, jij gaat godverdomme NIET voor slechts vijftien euro op make-upcursus. IK ga lekker voor ZESTIEN euro. Ook al is het in Diemen. In een loods op een bedrijventerrein. En heb ik mijn huidige mascara waarschijnlijk nog in de guldentijd gekocht.

Op vakantieveilingen.nl slijten mensen van het type ‘defensive eater’ hun uurtjes. Defensive eaters zijn volgens de urban dictionary mensen die eten met ‘the sole purpose of preventing others from having it’. Je kent ze wel: de irritante tafelgenoten bijvoorbeeld die in een restaurant altijd spijt hebben van hun eigen keuze wanneer ze op jouw bord kijken en likkebaardend voorstellen helft-helft te doen. Zo iemand die vervolgens ook geen toetje bestelt maar wel dat van jou weghapt, het chocoladerolletje nog als eerste.
Zo iemand ben ik. En voor mijn soort mensen is daar vakantieveilingen.nl, waar we voor zestig euro een zevendelige pannenset aanschaffen. Niet omdat we geen enkele pan in de kast hebben staan, integendeel; we kopen vooral het bevredigende besef dat Ron H. deze set niet voor slechts zesenvijftig euro zou bemachtigen.

Beeld: Berber Theunissen.

Dit soort mensen zit dus plots in een felverlichte fabrieksloods tussen eindeloze rijen poederkwasten, eyeliners en lipstick.
‘Eerst maken we onze gezichten schoon met de cleansing milk. Toe maarrrr!’ Onze make-upjuf neuriet intimiderend hard en draait alle producten nog maar eens met de labels naar voren.
Na wat geschrob ziet iedereen er even belabberd uit onder de bouwlampen: onze rode, grauwe, pukkelige en vermoeide gezichten vormen een groot contrast met het skileraarbruine gelaat van de juf. De belangrijkste stap bij het make-uppen is volgens haar de huid, wat betekent dat we facial spray opspuiten en primer inmasseren en versteviging en concealer en vervolgens foundation, bronzer en blusher moeten aanbrengen.
‘Blending blending blending!’ toonladdert onze roerganger.
Zodra iedereen eenzelfde oranje gelaat heeft, gaan we met de ogen aan de slag. Daar wil ze graag een vrijwilliger voor alsjeblieft dankjewel. Van heel dichtbij speurt ze onze gezichten af.
‘Ja! Jíj.’ Een roze wijsvingernagel maakt lokbewegingen die weinig ruimte aan mijn vrijwilligersrol laten. Ik word op een hoge kruk in het midden van de groep geïnstalleerd.
‘Kijk meiden,’ zegt ze terwijl ze mijn ooglid omhoog trekt, ‘zij heeft een duidelijke arcadeboog.’
‘Is dat ernstig?’ vraag ik verschrikt.
‘Nee hoor, dat is juist makkelijk met opmaken. Ik doe één kant, zodat het verschil goed te zien is.’ Ze stalt een angstwekkende hoeveelheid benodigdheden voor slechts één oog uit.
‘En kijk eens dames, hoe haar linkeroog hangt! Maar daar zien we straks he-le-maal níets meer van hoor, de natuurlijke vorm werken we volledig weg met fading. Een kleuraccentje in het midden, en kleine draaibewegingen maken. Faden faden faden!’ Ze kwast rond mijn oog als Bob Ross op speed en zwiept de kruk uiteindelijk in de rondte, het resultaat!
Ik krijg een handspiegel.

Mijn linkeroog kijkt me aan zoals een kruising tussen een wesp en een koalabeertje zou hebben gekeken. Of eigenlijk een kruising tussen een wesp en een koalabeertje dat beduusd opkijkt naar de vuist die hem zojuist heeft gestompt. Mijn vriendin houdt grinnikend een tube reinigingsmelk omhoog.

Gelukkig is de vakantieveilingpret nog niet voorbij, want binnenkort ga ik lekker een week naar een Tsjechisch kasteel. Vet later Michel van Boxtel, ik had de deal voor slechts zeven euro meer! Omgerekend kostte het me maar een tientje per nacht. Goed, ik moet nog wel ontbijt bijbetalen en toeristenbelasting en schoonmaakkosten en BTW. En verplicht dineren in hun restaurant, maar eten moet je toch nietwaar? En ok ok ok, ik moet er ook nog zien te komen, maar dat is toch alleen maar leuk? Een allesjezuslange autorit vol muziek en snoep? Ik kijk vriendjelief kwispelend aan.
Over dat Tsjechische kasteel vast later meer.

Laura van der Haar is archeoloog en schrijver.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal?

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit.

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke […]

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen.

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare […]

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar?

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde.

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars […]

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws.

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5