nieuwsbrief
menu Asset 14

Het geval I.

Artikel Emy Koopman
Mail

In Re: kijkt hard//hoofd van een afstandje naar actuele zaken. Emy huivert bij de gedachte dat types zoals meester Frans straks bindend advies mogen geven.

In heel Nederland zijn ouders van kinderen in groep 8 onrustig dan wel ongerust, waarschijnlijk beide, omdat dit jaar voor het eerst een ‘bindend schooladvies’ geldt. Voor 1 maart moeten basisscholen een definitief advies geven welk niveau elk kind aankan. Bij het toelaten van nieuwe leerlingen, moeten middelbare scholen kijken naar dat advies, de CITO-toets lijkt er nauwelijks meer toe te doen.

Ik ben geen ouder, laat staan van een kind in groep 8, maar het bindend schooladvies maakt ook mij een beetje onrustig en ongerust. Het klinkt heel mooi natuurlijk: vertrouwen op het oordeel van de leraar, die het kind een jaar of langer heeft meegemaakt, die het kind echt in kan schatten, in plaats van zoveel macht te geven aan dat ene toetsmoment, die gekke CITO-toets. Van die toets schoot iedereen maar in de stress, met oeverloos CITO-trainen tot gevolg.

Het probleem is: het oordeel van de leraar hoeft niet per definitie beter te zijn dan de CITO-score. Ik zou vast positiever zijn over het bindend schooladvies, als ik niet zelf had gezien hoe verkeerd zo’n schooladvies kan uitpakken.

In groep 8 had ik een vriendinnetje dat ontzettend intelligent was: I. Vooral als het op grammatica aankwam, stak I. met kop en schouders boven de rest van de klas uit. Dat zij naar het vwo zou gaan was voor ons allemaal duidelijk, het was alleen nog de vraag of ze naar het gymnasium of naar het tweetalig vwo zou gaan.

Toen kwam echter het schooladvies van meester Frans: mavo.

Mavo.

De klas was geschokt, we snapten er niets van. Dit was eind jaren negentig en we hadden het woord ‘kut-Marokkaan’ gelukkig nog nooit gehoord, maar door de reacties van onze ouders drong het langzaam tot ons door wat hier aan de hand kon zijn. I. was een Marokkaans meisje. Meester Frans bleek een racist, of op zijn minst een man die Marokkaanse meisjes onderschat. Op onze overwegend blanke school was dit voor de meeste kinderen in mijn klas de eerste echte kennismaking met discriminatie.

Met I. is het uiteindelijk allemaal goedgekomen. Haar CITO-toets gaf een duidelijke vwo-score. Omdat er toen nog geen ‘bindend schooladvies’ was, hadden haar ouders met de CITO-score een objectieve maat in handen en kon er een compromis gevonden worden: havo/vwo. Na een jaartje havo/vwo kon ze dan toch naar de verdiende vwo-klas. Inmiddels is I. gemeenteraadslid. Of meester Frans nog leeft weet ik niet, maar ik hoop van wel. Ik hoop dat hij nog steeds in dezelfde stad woont en I.’s lachende gezicht steeds tegenkomt in de kranten en op verkiezingsposters.

Voor de meeste klassen staat waarschijnlijk geen meester Frans, maar kunnen we er echt op vertrouwen dat leraren hun persoonlijke voorkeuren en vooroordelen geen rol laten spelen bij hun advies? Dat ze de intelligentie zien van die drukke jongen en dat tuttige meisje? Dat ze de I.’s op onze basisscholen niet klein houden?

Die combinatie van schooladvies én CITO, wat was daar mis mee?


Emy Koopman (1985) is Hard//hoofd-redactielid, literatuurwetenschapper, psycholoog en schrijver. Haar debuutroman Orewoet verscheen in september 2016 bij Prometheus. // emy@hardhoofd.com

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons