nieuwsbrief
menu Asset 14

Plas in bed

Artikel Gastbijdrage
Mail

Nacht. Buiten: apocalyptische beelden in de schemering. Binnen: een ronkende jij, in bed, met je wittige, roze, bruinbeslagen of zwarte huid gelegen op een al dan niet maagdelijk wit doek. Onbewust zet je streken op het canvas: druppeltjes vocht, zweet, pies, pis, slijm, kwijl, snot. Er drupt wat uit je schede of pik, je poriën zijn mini-uitlaatklepjes van je kloppende bloedsomloop, de neusdruppels die je van de huisarts moest innemen wreken zich in de donkere kieren naar je ziel en klappen ploppend ineen, korsten opgedroogd snot storten uiteen. Je rechterkaak rust als wrakhout in een zelf aangelegd plasje kwijl. Walmen stomen uit je slangenkuilen.

Dat zegt je allemaal niets? Dat wil zeggen, je ontkent ook de Holocaust, de bio-industrie, de armetierige omstandigheden waaronder alles wat we gebruiken gemaakt wordt? Joh, dat weet je allemaal best. Hoe kan alles anders zo goedkoop zijn?

Hoe kan anders je beddengoed telkens ongemerkt zo vuil geraken? Want die drie minuten romantiek per week, je uitstapje naar toen je nog iedere dag dronken en verliefd was, dat is anders. Grotesker. Kwak!

Foto: Henri Cartier-Bresson.

Pas je wel een beetje op? Terwijl jij met de cassetterecorder in je bol je jonge jaren kapot speelt, snelt de realiteit je voorbij. Doe je iets normaals, word je plots beschuldigd van moord, of immoreel gedrag. Krijg je ter plekke 1000 stokslagen, omdat je het broeikaseffect weer eens ontkent voor tien uur ’s ochtends. En, zeer wel mogelijk: is je onverschillige, slordige omgang met de vervuilende fabriekspijpen van je lichaam strafbaar bij wet. Ben je verplicht je vlezige pens te steken in een vacuümgetrokken latexuniform, roze met wit, gele sticker op de borst. Op straffe van een levenslange gevangenisstraf (art. 1 Wet Properheid).

Maar laten we niet op de waarschijnlijkheden vooruitlopen. We leven in gelukkige tijden, dus laten we gelukkig zijn!

Tip: kom er voor uit. Neem het ervan, nu het nog kan. Pak uit, met alle grandeur die je in je hebt. Sta voor je vervuilende natuur. Ruft je partner het bed uit, spuug op de beeldschermen van je collega’s, smeer je slijmerigste snotbellen op je visitekaartjes, kuch in het gezicht van het kassameisje, en, boven alles: zeg tegen je bedpartner: schatje, vannacht zal ik niet per ongeluk, stiekem of achteloos het linnen bevlekken. Welnee, dat is toch zo achterhaald. Vannacht doe ik het anders! Glimlach mysterieus en zwijg.

Drink tien flesjes bier in een uur, kleed je uit, ga plat op je opgeblazen buik liggen, wacht tot je het niet meer houden kan, wacht dan nog wat langer, nog heel heel heel even, probeer te slapen, wacht, wacht en en en... laat je gaaaaaaaaaaaaaaaaannn…..

Aaaaaaaaaah!!! Was dat nou niet heerlijk? Kom overeind uit de drenkende poel van geel goud. Tik je schatje aan. Wijs naar de weke creatie die zich gevormd heeft. Grinnik, trots als een kind. Waan je terecht terug in je allerjongste levensweken. Toen je nog geen straf kreeg omdat je eens in je bed of broek had gepiest.

Kijk zielig. Duim in de mond. Onderga de onbestemde realiteit met pruiloogjes.

Ron Vaessen (1987) studeert privaatrecht in Tilburg. Hij schrijft voor Univers, het blad van Tilburg University. Een mooie masterthesis over de filosofie van Richard Rorty en het privaatrecht is in de maak. Als ‘ie daar mee klaar is, is het tijd voor de debuutnovelle.


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons