nieuwsbrief
menu Asset 14

Happy hardcore

Artikel Coby Hounjet
Mail

Net als waarschijnlijk veel andere mensen die opgegroeid zijn in de jaren negentig in Nederland wil ik het niet echt toegeven, maar DJ Paul Elstak heeft mijn jeugd bepaald.

Begrijp me niet verkeerd: ik was geen negenjarig kind dat strak van de ecstasy (of xtc of wat de meest hippe spelwijze ervan ook is) menig Thunderdomeparty afschuimde, maar ik weet wat een Gabbersaurus is en associeer Hava Nagila eerder met de Party Animals dan met bar mitswa’s. En ja, ik had Australians. Wel heel lelijke beige omdat die in de aanbieding waren bij de Action Sport, maar ik had er! Tevens had ik een Hummel-trainingspak in miniversie van dat van mijn vader, omdat het een twee-voor-de-prijs-van-één-actie was, maar toenmaals voelde het voor mij als een serieuze poging tot gabber zijn.

Als ik nu filmpjes over gabber googel, besef ik me dat ik er nooit één was en dat ik daar heel blij om moet zijn. Als ik een man was had ik de kaalheid met terugwerkende kracht misschien nog kunnen verantwoorden (alles is immers beter dan een overcomb) maar laten we eerlijk zijn, het half afgeschoren reefteefkapsel was nooit een dick magnet. Uiteindelijk wil gewoon waarschijnlijk elke ruimdenkende vrouw ooit heel of minstens de helft van heur haar afscheren en nog altijd een lekker wijf gevonden worden, maar hier moeten we wederom eerlijk zijn en toegeven dat dit enkel de 0,5% van de wereldbevolking zonder rare bulten, moedervlekken of opeens opdoemende asymmetrie gegeven is.

Still uit Rave party for kids (1997).

Enfin, ik wil hier vooral zeggen dat ik gabbers niet over één kam (hihi) wil scheren en dat ik besef dat het een levenswijze is et cetera, maar in de jaren negentig was het allemaal losser dan nu. Toen waren glitterplateauzolen met roze nepbont ook nog oké. Ik bedoel maar.

Onlangs ben ik, met dank aan mijn lief die een auto met een cdspeler heeft, weer beginnen luisteren naar mijn cd’s van vroeger. Oké, ik vroeg me eerst af of het niet heel politiek incorrect van mezelf was om de manier waarop de Party Animals Hava Nagila brutaal verneukten heel leuk te vinden. Er dansten mannen met keppeltjes en krullen rond hun hoofd in de video terwijl er gabbers met een hand op hun hoofd en een tong uit hun mond hetzelfde deden. Heel politiek correct was het toen waarschijnlijk ook niet, maar met een beetje kosher zout erbij was het eigenlijk best wel ironisch en vooral grappig. Niemand die er in de jaren negentig over zou klagen want toen was het niet eng. En dat zou het nog altijd niet mogen zijn. Bangheid is uiteindelijk, net zoals Wibi Soerjadi’s wilde fase, just a state of mind.

Uiteindelijk zou het dus fijn zijn als we met zijn allen weer lekker onnozel gaan doen. Dat hoeft niet per se in een synthetisch trainingspak (vooral liefst niet strak, want dat stinkt) en uiteraard moeten we niet met alles zomaar lachen. Maar laten we nu toch gewoon wat meer happy en wat minder hard zijn. Ooh, en ergens hoop ik vooral nog altijd dat Paul Elstak met me trouwt. En als dat niet lukt op zijn minst Charly Lownoise of Mental Theo. Theo is trouwens echt wel de laatste keuze.


Coby Hounjet is volgens de kassajuffrouwen van de Albert Heijn onder de 25 maar heeft al zeker drie rimpels in haar navel. Verder houdt ze van pikante hummus, liftmuziek en piemels. Ze schrijft bij gebrek aan ander talent.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons