nieuwsbrief
menu Asset 14

De heipaal

Artikel Paula Lina
Mail

Niemand houdt ervan om zijn bed uit te worden getrild. Dat dacht ik tenminste.

Sinds een week is mijn slaapkamerraam nachtelijk verblind. Op het grote, modderige veld waar ik op uitkijk staat een heipaal die de hele dag door stampt. Achteraan het veld staan drie grote schijnwerpers op mijn huis gericht, die de impressie geven dat de bouwvakkers midden in de nacht stilletjes overwerken.

Ze beginnen om zeven uur. Bhhrmmtshing! NB: ik ben geen ochtendmens.

De eerste dag schrok ik me kapot. Er hing een brief aan de koelkast, maar die was ik alweer vergeten. Ritmisch dreunde ik wakker in de schemering. De scherpe, doch doffe knallen vormden de hartslag van het lege veld.

Brak van het plotse ontwaken trok ik de deken over mijn hoofd, maar het geluid ging niet weg.

Half dromend probeerde ik te bedenken hoe ik een eind kon maken aan de reanimatie van de aardbodem aan de overkant. Misschien de gemeente bellen met een waarschuwing over asbest? Dan zou het vast even stil komen te liggen.

Ik bedacht me hoe ik nooit zou kunnen opboksen tegen een stel bouwvakkers, een heipaal en een bouwvergunning en zag mezelf al platgestampt worden. Ik besloot te doen alsof ik doof was en begon te neuriën met mijn handen op mijn oren. Even dacht ik weer in slaap te kunnen vallen, tot de paal mijn waakdroom met een harde knal weer wegbokste. Na een ruim half uur indutten en weer wakker gestampt worden besloot ik mijn strijd tegen de heipaal maar op te geven.

Ik ging rechtop in bed zitten en luisterde naar de beat. Best interessant, eigenlijk. Ik mompelde een beetje en pakte mijn gitaar erbij. Ik plakte wat van mijn boze woorden bij elkaar en maakte een heipaalrap. Ik stond nog net niet even maniakaal te dansen als Björk in die clip in die fabriek.

De irritante dreun is nu een tempo waar ik vrolijk over heen fluit, de hele week door. Ineens sta ik op tijd op en heb ik zowaar een dagritme. Shit, ik denk dat ik die heipaal ga missen.

 


Paula Lina ('89) is een freelance journalist en muzikant. In taal en geluid drukt zij zich uit.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons