nieuwsbrief
menu Asset 14

Bel me

AH advertenties Anna van Leeuwen
Mail

Anna van Leeuwen laat zich graag inspireren door de oproepen op het prikbord in jouw supermarkt. Heb je een bijzondere oproep gezien, en wil je dat Anna het verhaal daarachter bedenkt? Stuur haar dan een scherpe foto van het kaartje, en wie weet verwerkt zij het in een van haar verhalen.

 

Foto: Rosalie van der Made

Van waar ik stond, kon ik in hun slaapkamer kijken, zo klein en knus was hun appartement. Ik mis het uitzicht. Ik mis hen allebei. En ik mis mijn gezoem. Ik voel me mezelf niet meer, zo losgekoppeld als ik ben.

Eén keer ging een ruzie over mij. Zij had het te laat gemaakt en te bont. Ze struikelde in de badkamer. Hij hoorde het, werd ervan wakker. Ik had het ook gehoord, ik ben altijd wakker.

Ze zat aan mijn deur, tastte even en leunde zwaar op het handvat. Ze trok, mijn lichtje ging aan, ze pakte een pak melk uit mijn deur.

‘Wat doe je?’, klonk hij uit bed. Hij deed geen lichtje aan. Ze ademde diep in, zette het pak melk op het aanrecht en sloeg de deur hard dicht. Ik wiebelde ervan. Toen was het weer donker.

‘Wat de fuck ben je nou allemaal aan het doen?’

‘Ik zie helemaal niks, joh!’, zei ze.

‘Ja, nou en?’

Op de tast probeerde ze een glas te pakken. Iets viel. Hij werd bozer, zij ook en toen ging het grote keukenlicht aan. Ze zeiden nare dingen tegen elkaar, die ik gelukkig weer vergeten ben. Een poosje later zaten ze allebei een glaasje melk te drinken in bed. Ze was een beetje misselijk, zei ze. ‘Dat gaat wel over hoor,’ zei hij. De volgende ochtend bakte hij eieren voor haar.

Met oud en nieuw zetten ze mijn deur vol met flessen champagne. Ik denk niet dat ze door hadden hoe zwaar dat voor mij was. Er was meer dat zij niet wisten. Als zij naar haar werk was, at hij soms stukken kaas, zonder brood. Niet eens met mosterd, terwijl dat er wel was. De potjes chutney en jam die ze diep in mij stopten vergaten ze, die werden vies. Er stonden ook twee potjes olijven, half leeg. Ik wist dat ze die niet meer zouden opeten, maar daar doe je niks aan. Haar moeder gooide soms wat weg, dat misten ze dan niet eens.

Ik had niks in de gaten toen de huur werd opgezegd. Toen de dozen werden ingepakt en ik werd leeggehaald voelde het wel gek, maar niet onaangenaam. Opgetild worden, ook een raar gevoel, de trap af. Nog steeds had ik niks in de gaten. Totdat ze wegreden zonder mij. Ik had best kunnen blijven, of met hen mee kunnen gaan, dat liever natuurlijk.

Als A. de Wit mij niet gevonden had, dan stond ik daar nog steeds bij de containers voor de schoenenwinkel. Of er was iemand anders met me vandoor gegaan. Of nog erger, maar daar denk ik liever niet aan. Niks mis met A. de Wit. Ik mag nu in het schuurtje staan, maar ik ben gewoon aan hen gehecht. Ik hoop dat ze me gauw komen halen.


Anna van Leeuwen is Hard//hoofd-redactielid, freelance kunstjournalist en schrijft korte verhalen. Ze zou graag een alpaca hebben voor op haar balkon. Alvast bedankt.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons