nieuwsbrief
menu Asset 14

Midlife crisis

Artikel Gastbijdrage
Mail

Sytske belt bij willekeurige mensen aan om een verhaal voor te lezen. Deze keer treft ze een gezin aan de koffie. Hier vind je de andere delen uit deze reeks van zeven.

"Kom verder." De man staat een beetje voorover gebogen. Hij loopt voor me uit naar de woonkamer. Daar zitten twee jongens van rond de twaalf jaar op de bank. Ze hebben hun pyjama nog aan. Hun moeder, een kleine vrouw, zit op een krukje voor hen met een gigantische laptop op haar schoot. "Sorry hoor, even dit afmaken," zegt ze zonder me aan te kijken. De man buigt over haar heen, wijst naar iets op het scherm. De twee jongens beginnen elkaar te treiteren.

Illustratie: Sytske van Koeveringe

Voor mij ligt een berg Lego. Door het raam zie ik een dichtbeboste tuin, een kraai op een tak kijkt schichtig om zich heen. De stad lijkt ineens ver weg.

"Wil je thee of koffie?" vraagt de man. Hij is iel en ziet eruit alsof hij veel rookt. De man zet koffie en de zoons grissen een koekje uit de trommel.

"Ja, we hebben als regel dat wanneer papa en mama een koffie extra drinken, zij een extra koekje mogen," zegt de moeder lachend. Ze klapt de laptop dicht en draait zich naar me toe. We praten over waarom ik in hun lichtgele woning zit en over de troep op de grond. Het huis ruikt hetzelfde als de meeste andere huizen waar gezinnen wonen. De kraai vliegt weg, de tak met donkergroene bladeren deint na. Wanneer de vader ook zit, begin ik met lezen.

Als ik klaar ben, beweren de twee jongetjes dat ze het verhaal hebben begrepen. De vader mompelt iets onverstaanbaars en staart naar buiten. Eén van de twee jongens vraagt: "Papa, wat is eigenlijk midlife crisis?" Dit woord kwam voor in mijn verhaal. De vader kijkt nog steeds naar buiten en legt zijn ene been over het andere. "Nou," begint hij en neemt een slok van zijn koffie, "dat is als je de zin van het leven even niet meer zo goed inziet." Hij slaat zijn ogen neer, de moeder vouwt haar handen om haar mok en staart in haar koffie.

Sytske van Koeveringe is dit jaar afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld academie, richting Beeld & Taal. Ze schrijft korte verhalen.


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons