nieuwsbrief
menu Asset 14

NRC en de hondenselfie

Artikel Boy van Dijk
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Boy ziet hoe de krant van 'lux et libertas' hem vanaf zijn iPad toeschijnt. Gaat hier iets helemaal mis?

Zondagmiddag. Ik lees op NRC Q iets onbegrijpelijks over veel te dure auto's die altijd al ontzettend luxe zijn geweest, maar die nu nog luxer zijn geworden. Wat de overtreffende trap van 'luxe' is, vraag ik me af, en of het artikel wel of geen advertentie is voor die merken, met meerdere YouTube-videos van hun reclames er tussendoor.
Zondagavond. Ik klik weer ergens op, iets waarvan ik hoop dat het van De Speld is, hoewel ik beter weet. Een logo met de woorden 'lux et libertas' begroet me. Mijn iPad is oud en langzaam, dus krijg ik alle tijd om het gewicht van die woorden tot me door te laten dringen.
Er verschijnt een ‘hondenselfie’ op mijn scherm. Daaronder een relaas over een verblijf in een asiel, opgetekend door een blaffende ervaringsdeskundige. Of de hond op de foto dezelfde is als de hond die het artikel heeft geschreven, weet ik niet.
Ik haak af na de eerste alinea en scroll naar beneden, benieuwd of het stuk inderdaad niet meer behelst dan een zogenaamd uit de bek van een viervoeter opgetekend ooggetuigenverslag. Ik zie een expert de revue passeren en ook iets over 'wendagen', dat die belangrijk zijn.
Weer scroll ik verder. Onderaan de pagina lonkt het volgende artikel. Ik zie een beeldvullende foto van een zittende, zelfverzekerde vrouw. "Wat wil de huid?", vraagt de titel. Ik weet het niet, wat de huid wil, en ben een beetje bang. Bang dat ik klik en dat er weer dat logo wacht, met weer die tekst: verlichting en vrijheid. Onwillekeurig denk ik aan Kant, aan middelen, aan doelen, en dat er ergens iets niet goed zit.


Boy van Dijk

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons