nieuwsbrief
menu Asset 14

De dag doorkomen

Columns & Commentaar Joyce de Badts
Mail

’s Morgens in de douche neem je het scheermes ter hand om het haar van je benen te scheren, en je slaagt er in het vel niet mee te trekken, zodat je niet het tintelende wit van je scheenbeen ziet, dat zo’n pijn doet dat je het even duurt voordat je het gelooft, maar wanneer de bloedvaatjes een voor een beginnen te lekken, weet je het wel. Ook is het je gelukt het scheermes niet naar je mond te brengen, en het scherp van het blad over je tandvlees te halen. Je nagels vijlen lukte zonder de puntige vijl tot bloedens toe onder je nagelbed te duwen. Twee, drie stoten.

Toen je op je werk aankwam, wachtte je af tot de glazen deuren vanzelf openden, in plaats van er met je hoofd tegen te knallen, zodat het glas in een miljard scherven brak en in flinters in je kraag viel, waar het even zovele minuscule kerven maakte over heel je bovenlichaam en je hoofd blauwhittig opgloeide.

Je liep naar je werkeiland en je startte je computer op, ook dit keer zonder eerst een mes in de keel van de collega links naast je te planten, zonder je pc van tafel te heffen, hem boven je hoofd te tillen, met gestrekte armen op de grond te knallen, terwijl je beseft dat je er morgen spierpijn in de borststreek van zal hebben.

Je braakte niet tijdens de lunch, je hoestte niet in iemands gezicht, je zei niet per ongeluk ‘kutwijf’, toen alweer die linkercollega, zonder pulserende bloederupties uit haar nek dus, rondkwam met zelfgebakken brownies.

Je wandelde door de gangen van je werkeiland naar de koffieautomaat en terug, en kneep het gloeiendhete plastic bekertje niet dwangmatig plat, zo hard dat je nagels door het plastic heen in je handpalmen sneden, je voeten stampten niet door de vloer, je stak je hand niet onder je rok om je onderbroek heel, heel hard in je kut te rammen.

Je deed de deur van vergaderruimte D niet open om je hoofd binnen te steken en enkele harde kreten uit stoten. Je liep zomaar voorbij de intercom, zonder de hoorn af te nemen en een diepe, borrelende boer door het gebouw te jagen.

Je fietst naar huis, je gooit jezelf niet onder een auto, je opent de deur, je gaat de trap op, ploft op de bank, zet de tv aan en dankt de hemel dat net dit op tv is:

(foto voorpagina: Marcus Quigmire.)


Joyce de Badts is Hard//hoofd-redactielid.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons