nieuwsbrief
menu Asset 14

Je bent wat je eet

Eerlijk is eerlijk: ik volg het nieuws niet bepaald op de voet. Vroeger las ik nog wel met enige regelmaat een krant maar daar ben ik mee opgehouden toen ik merkte dat ik mij bijna echt begon te interesseren voor het liefdesleven van Gordon. Af en toe lees ik echter nog wel eens zo toevallig iets waarvan ik zwaar onder de indruk ben. Zoals dit. Voor diegenen die te lui zijn om op de link te klikken: dit is een zeer journalistiek verantwoord artikel over Pikkirappa Hunagundi (of Pakkirappa Hunagundi, zoals NU.nl dit vertaalt naar het Nederlands) die dagelijks drie kilo grind, steen en modder eet.

Mail

Blijkbaar maken de buurtgenoten van meneer Hunagundi zich zorgen. Nu weet ik niet of dat is omdat hij eruitziet als een heroïneverslaafde of vanwege het feit dat hij stelselmatig hun huisvesting verorbert, maar ik denk wel dat we met zijn allen kunnen vaststellen dat Pikkirappa/Pakkirappa dringend behoefte heeft aan een vitaminebruistablet of twee. Enfin, na enige research (en het lezen van de eerste alinea van het artikel) blijkt dat het hier niet om een of ander nieuw veganistisch dieet gaat, maar een ware erkende eetstoornis genaamd “pica”.

Illustratie: Martijn Moedars.

Mensen die lijden aan deze stoornis hebben de neiging om op dagelijkse basis niet-eetbare en vooral niet-voedzame zaken tot zich te nemen. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Amerikaanse kwaliteitszender TLC die een programma heeft dat “My Strange Addiction” heet. Behalve dat er mensen zijn die elke nacht met hun haardroger slapen, ontdekte ik ook dat pica schijnbaar een nogal vaak voorkomend fenomeen is. Op TLC toch alleszins. Zo kwam ik erachter dat er mensen zijn die nagellak drinken of graag knabbelen op de vulling van hun bank. Ook leerde ik dat kattenvoer smaakt naar de kippensoep van je oma en dat als je toch plastic wil eten, de textuur van je afstandsbediening het allerlekkerst is. Het goorste, of misschien op een heel fucked up manier het meest romantische, vond ik de vrouw die geregeld van de as van haar overleden vriend snoepte.

Zoals voor elke stoornis is er ook voor pica een verklaring. Sommigen wijten het aan een ijzeranemie of het teruggaan naar de basale fase waarop je als kind alles in je nabijheid in je mond stak. Als je ouders je nooit leren dat het niet oké is om het dak van je Playmobilboerderij op te eten, is er dus een kans dat je dit de rest van je leven blijft doen. Voor diegenen die nu denken dat pica dé oplossing is voor alle vetrollen en onderkinnen: het brengt risico’s met zich mee. Zo zegt Wikipedia dat het eten van uitwerpselen tot serieuze infecties kan lijden, een batterij kan gaan lekken in je lichaam en het consumeren van teveel sneeuw of ijs tot ernstige diarree kan lijden. Ook bestaat de kans dat je in een sociaal isolement geraakt als je op restaurant iedere keer begint te knagen aan het bestek van je tafelgasten.

Al met al is pica dus iets dat je zeker niet thuis moet proberen. Maar als we beter nadenken is het misschien wel dé ultieme oplossing voor de grote afvalberg en alle lieve onschuldige diertjes die elke dag op een bord belanden. Zorg er in ieder geval voor dat je buurman er niet onder (of aan) lijdt.

Coby Hounjet is volgens de kassajuffrouwen van de Albert Heijn onder de 25 maar heeft al zeker drie rimpels in haar navel. Verder houdt ze van pikante hummus, liftmuziek en piemels. Ze schrijft bij gebrek aan ander talent.
Martijn Moedars , straight-up gangster tekenaar en werkt in het circus.. rolt rond in een oranje Volkswagen T3 camper met italo disco op de achtergrond. Hij eet tevens alles.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal?

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit.

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke […]

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen.

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare […]

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar?

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde.

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars […]

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws.

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5