nieuwsbrief
menu Asset 14

Slaap eens op een ander

Artikel Jana Antonissen
Mail

Het is de laatste tijd uitgegroeid tot een fervent beoefende hobby van me: de nacht doorbrengen in een vreemd bed. Nu denk je vast: okééé, smullen geblazen! Maar helaas gaat dit stukje niet over mijn nachtelijke veroveringen en bijhorende bedavonturen. Misschien een volgende keer. Onder een pseudoniem dan. Want Papa is een trouwe lezer. (Bij dezen: Papa, ik ben weer aan het overdrijven hoor, maak je maar geen zorgen.)

Nee, zonder al te expliciet uit bed te klappen: de afgelopen weken sliep ik geregeld op een ander. Zoals het een moderne stadsnomade betaamt, leef ik zowat uit mijn modieuze rugzak. Altijd onderweg blijf ik nooit langer dan een paar dagen op dezelfde plek en bij elke nieuwe bestemming hoort selbstverständlich ook een nieuwe bedstee.
Zo woon ik zelf in Antwerpen, maar ook daar logeer ik er op los. Het verkennen van nieuwe slaapplekken in eigen stad is cruciaal voor wie een doordeweeks vakantiegevoel ambieert. Maar wanneer de stadsgrenzen echt te benauwd worden, is het tijd om te verkassen. Dan onderneem ik een tripje naar de afgelegen bossen waar het ouderlijk huis gevestigd is. Of naar een willekeurig ander oord: met vrienden verspreid over het hele land zijn de mogelijke bestemmingen eindeloos. Gelukkig is België niet al te groot en valt alles binnen afzienbare tijd met de trein te bereiken. Maar rechtevenredig met Belgiës oppervlakte is haar scala aan spannende evenementen. Over ‘s lands grenzen valt dan ook heel wat extra te beleven. Zo bevindt de redactie van hard//hoofd zich bijvoorbeeld in Amsterdam (erg spannend daar) en dient ook de band met mijn oude vlam Berlijn op gezette tijden aangehaald te worden, met als gevolg dat mijn zwerftochten wel eens continentaal durven te gaan.

De slaapkamer van Vincent van Gogh.

In ons hectische geglobaliseerde bestaan ben ik allesbehalve de enige die zich constant verplaatst. Ofwel maak je je dan erg druk over het feit dat je het grootste deel van je tijd slijt met overal en nergens tegelijk zijn; een zwakheid waar ik me bij de zoveelste treinvertraging wel eens aan bezondig. Ofwel berust je in je pendelaarslot en probeer je onderweg nog wat bij te leren. Kijk eens uit dat treinraam naar al die onbekende landschappen (wat zien die Nederlandse koeien er anders uit, zeg!), observeer de mensen rond je (waarom dragen jongens hier Uggs?) en laat je inspireren door wat er uit hun mond komt (moeilijk te plaatsen accenten prikkelen de fantasie) of koop de plaatselijke krant en leer een nieuw woord bij (Pferdeschwanz!).

Met de juiste instelling kan jezelf verplaatsen een inspirerende ervaring op zich zijn. Ook de Duitse Romantici vonden onderweg zijn een uiterst nobele bezigheid; hun lust om de wereld te ontdekken noemden ze zo mooi Wanderlust.
Wees dus wanderlustig. Trek er op uit. En dat hoeft niet per se backpackend door Azië te zijn; in een of ander desolaat dorp dichterbij kun je ook prima wandern.. Maar hou vooral je oren en ogen open onderweg. En zorg dat je altijd een verse onderbroek en tandenborstel in je tas hebt zitten, je weet maar nooit.


Jana Antonissen Jana Antonissen (1992) schrijft sinds twee jaar voor De Morgen over alles dat binnen het breed rekbare begrip cultuur past.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons