nieuwsbrief
menu Asset 14

Stem geen D66

Artikel Floris Solleveld
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Over de Europese verkiezingen van morgen en waarom je – volgens Floris – geen D66 zou moeten stemmen.

Mensen die hard//hoofd lezen, zijn vaak jong, hoger opgeleid, grootstedelijk en ruimdenkend. Ze hechten aan homorechten, culturele vrijplaatsen, Erasmusbeurzen en langere openingstijden voor de horeca. Voor veel van deze mensen moet het dan ook een redelijke optie lijken om op D66 te stemmen, en zo tegelijk progressief en pragmatisch te zijn. De StemWijzer zal ze daarin bevestigen.
Doe het niet. D66 is geen progressieve partij, maar een partij van netwerkers die de belangen behartigt van hoger opgeleiden. Je denkt te stemmen voor milieu, cultuur en onderwijs, en je krijgt managerisme, economische segregatie en diploma-democratie.
Thomas von der Dunk schetste afgelopen zaterdag in De Volkskrant een wat karikaturaal beeld van D66 als partij van consultants en projectmanagers die publieke voorzieningen afbreken. Het is een karikatuur, maar helaas niet onwaar. Hans Weijers, de minister van EZ onder Paars I en latere CEO van Akzo Nobel, was een van de grootste motoren van privatiseringen en managementcultuur. Het huidige voornemen van D66 Amsterdam om de woningmarkt te liberaliseren en daarmee honderd jaar stadshuisvestingsbeleid af te danken past in hetzelfde straatje. Wie naar een D66-bijeenkomst gaat, stuit inderdaad op een parade van mantelpakjes en visitekaartjes. Het is, anders dan alle andere partijen links van de VVD, geen partij met een traditie van verdiensten voor de gemeenschap.
Morgen zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Het verkiezingsprogramma staat opnieuw vol goede dingen: Erasmusbeurzen, 5G internetverbindingen, onderwijs en innovatie, privacy, democratisering, homorechten, rechten in het algemeen. Maar de prioriteit is ondubbelzinnig: Interne Markt is het eerste hoofdstuk en het grootste. Over economische tegenstellingen gaat het amper en de vraag hoe democratisch het Europese begrotingstoezicht is (met name in Zuid-Europa) wordt niet gesteld. Het is, opnieuw, een Europa voor hoger opgeleiden.
Als je een klassiek liberalisme aanhangt van het genre Tocqueville-Thorbecke-Stuart Mill, negeer dan gerust het bovenstaande. Dit is jouw partij. Maar als je stemt op D66 omdat je zo hoogopgeleid en ruimdenkend bent, denk dan liever nog eens na. Doe het niet.


Floris Solleveld is Hard//hoofd-redactielid en overdag historicus en filosoof. Tussendoor tekent hij met inkt en penseel en schrijft over interdisciplinaire podiumkunsten. Of over politiek. Soms ook poëzie.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons